Надрукувати
Перегляди: 646

У рамках проєкту «Економічний RestART» у центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка пройшов ідеатон – креативна сесія з розробки ідей, які мають розширити звичний перелік функцій книгозбірні.

Гостями та ведучими експертами заходу стали дизайнери зі Львова Тарас ПАСТУЩУК і Марта БУРЯК. Наразі вони вивчають у Сумах потреби користувачів бібліотек, аби запропонувати відповідну допомогу в розвитку бібліотечного простору.

«Сьогодні ми вивчаємо потреби користувачів бібліотек Сум, щоб зрозуміти, які функції, окрім звичайних, може виконувати книгозбірня саме у цьому місті, — говорить Марта Буряк. — У світі та в Україні бібліотеки все більше перетворюються на мультифункціональні хаби. Тобто це не тільки про читання книжок, а про певні простори, де люди можуть зустрічатися з однодумцями, генерувати нові ідеї, започатковувати спільну роботу, обмінюватися досвідом, проводити цікаві заходи або просто працювати з ноутбуком у комфортній атмосфері. Бібліотеки Львова вже переобладнують під подібні неформальні простори, і вони користуються великим попитом серед креативної молоді».

Протягом кількох годин ідеатону містяни, переважно студенти і викладачі місцевих навчальних закладів, у цікавій дискусійній формі шукали рішення, як зробити простір бібліотеки більш привабливим та корисним для креативних підприємців і молоді, а також яке обладнання й ресурси мають бути в закладі, щоб це сприяло розвитку креативного бізнесу.

Захід став фінальною зустріччю в межах проєкту «Економічний RestART». До цього вже відбулося п’ять заходів для підприємців та молоді, у тому числі мотиваційні зустрічі, дискусії з успішними підприємцями творчого сектору, онлайн-екскурсія містом з архітектором, якими охопили майже 100 слухачів. Крім того, провели п’ять тренінгів для бібліотекарів: це допоможе їм стати консультантами, а бібліотекам — ресурсними центрами для творчих підприємців або початківців.

За словами директора міської централізованої бібліотечної системи Юлії ЗАГОВОРИ, у рамках проєкту «Економічний RestART» бібліотека ім. Т. Г. Шевченка отримала нові книги з креативних індустрій, ноутбуки, меблі та інше обладнання для розвитку креативного сектору в місті.

«Сьогодні ми визначаємося, де саме у приміщенні бібліотеки буде створена зона креативних індустрій та які запити нашої аудиторії. Після того у рамках проєкту буде профінансована друга частина допомоги — це можуть бути, наприклад, банери, фотозона, відповідна техніка», — повідомила Юлія Заговора.

Фінальним етапом проєкту стане написання мотиваційного листа. Участь у ньому візьмуть бібліотеки прикордонних Сумської та Чернігівської областей. Найкращий мотиваційний лист дасть переможцю право на безкоштовне тримісячне онлайн-навчання у сфері креативних індустрій.

Нагадаємо, організатором проєкту «Економічний RestART» є ВГО Українська бібліотечна асоціація за партнерства агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks. Проєкт розпочався у грудні 2022 року і триватиме до кінця лютого 2023-го. «Економічний RestART» надає творчій молоді та підприємцям сфери креативних індустрій Сумської області можливість для професійного розвитку в рідній громаді. Через повномасштабне вторгнення рф в Україну велика кількість малих підприємств знаходяться на межі виживання, особливо в прифронтових та на деокупованих територіях. Чимало молоді з прикордонних регіонів переїжджає до інших областей або планує залишати Україну, оскільки не бачить можливості розвиватися в рідному місті чи селі. Саме для таких підприємців та молоді бібліотеки стануть підтримкою і стартом для позитивних змін.