003.jpg

Вже за кілька днів сумчани матимуть можливість подавати свої проекти до Сумської міської ради у рамках громадського (партиципаторного) бюджету.

Це реальна можливість для сумчан реалізувати свої ідеї задля створення комфортного середовища, розвитку міста коштом міського бюджету. На це Сумська міська рада виділяє 5 млн. грн. Проекти сумчан, які отримають найбільшу підтримку городян шляхом загальноміського голосування, будуть обов’язково реалізовані у наступному році.

Тематика проектів практично необмежена (крім поточного утримання та роботи бюджетних установ). Принципові вимоги лише три - реалізація проекту належить до компетенції виконавчих органів Сумської міської ради; проект у сфері просторового розвитку він має відповідати Генеральному плану міста Суми, іншій містобудівній документації та реалізовуватись на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади міста. Плюс - повинен бути реалізований протягом одного бюджетного року і спрямований на кінцевий результат.

Проект може бути як загальноміського (до 1 млн. грн.), так і локального характеру (до 0,5 млн. грн.).

Зауважимо, що сумчани вже визначаються з проектами, які могли б підтримати у рамках громадського бюджету. Прикладом є результати голосування на офіційному сайті Сумської міської ради.
Голосування триває протягом двох місяців, участь у ньому взяли 229 користувачів. Найбільшу підтримку – 109 голосів, віддано за проекти велоінфраструктури, на другому місці з 20 голосами проекти з розвитку інфраструктури міста; створення/відновлення скверів отримали 18 голосів.

Наступними йдуть проекти з будівництва дитячих та спортивних майданчиків (15), заходи з туристичної привабливості міста (13), соціальні проекти (12), заходи з з поширення здорового способу життя та благоустрою публічного простору (по 11), заходи зі збереження культурної та історичної спадщини (10), заходи з безпеки мешканців (6) і проведення фестивалів/конкурсів (4).

Наразі у Сумах тривають навчальні тренінги для охочих взяти участь у змінах у нашому місті. Записатися на них можна за цим посиланням. Не втратьте свій шанс!

Більш детально