001.jpg

У сумській громаді працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті. 

За час роботи, з серпня 2022 року, нею було здійснено 274 виїзди, допомога надана 225 особам, які постраждали від насильства в сім’ї.

Мобільна бригада, до складу якої входить фахівець із соціальної роботи та психолог, виїжджає за місцем проживання сімей, члени яких потерпіли від домашнього насильства, і надає наступну допомогу:

  • психологічна консультація та підтримка постраждалої особи;
  • екстрене або планове реагування на звернення про випадки насильства;
  • інформування про медичні, юридичні послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства;
  • супроводження постраждалих до інших закладів та установ, що надають допомогу (Центри безоплатної первинної правової допомоги, центр соціально-психологічної допомоги тощо);
  • консультація постраждалих про їхні права та шляхи отримання допомоги;
  • інформаційно-просвітницька діяльність для запобігання насильству.

Повідомлення про випадки насильства до мобільної бригади надходять від поліції, департаменту соціального захисту населення, управління «Служба у справах дітей», а також від самих постраждалих.

До фахівців мобільної бригади можуть звертатися як мешканці Сумської міської ТГ, так і внутрішньо переміщені особи, які постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства, за адресою: вул. Харківська, 42 (понеділок–п’ятниця з 8:00 до 16:00), або за телефоном: (096)1459359.

Нагадаємо, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги працюють за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерством соціальної політики України у партнерстві з місцевими органами влади та виконавчим партнером ГО «Інноваційні соціальні рішення», завдяки фінансовій підтримці урядів Канади та США, а також Гуманітарного Фонду для України.

Ознайомитися з установами та закладами Сумської міської ТГ, що надають допомогу постраждалим від домашнього насильства, можна за цим посиланням.