004.jpg

Лікарі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» закликають щепити дітей від грипу та COVID-19, адже вакцинація – єдиний надійний захист від цих та інших хвороб.

Заступник директора з медичної частини Наталія СПІЧАКОВА повідомила, що за останні два тижні рівень захворюваності на ГРВІ та грип зріс, 60% з усіх хворих  – діти.

З кінця 2022 року виявляють більше випадків грипу з тяжким перебігом, зазначив завідувач відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії Олександр ХОМЕНКО. За його словами, занепокоєння викликає поєднання вірусів, що ускладнює перебіг хвороби.

Тож, вакцинація від цієї недуги є актуальною і рекомендованою як дорослим, так і дітям. Препарат можна придбати в аптеці за рецептом лікаря. Наталія Спічакова наголосила, що неактивована вакцина від грипу – єдина, яку дозволено колоти в один день з тією, що від COVID-19.

Щодо ситуації з цією недугою, то в порівнянні з початком пандемії, хворих серед дітей менше, адже населення більш вакциноване. 99% госпіталізованих – ті, хто не щепився від COVID-19. Діти потрапляють до стаціонару в середньому або важкому стані, 80% госпіталізованих – ті, у кого невакциновані батьки. Найбільше госпіталізованих – серед дошкільного віку. Симптомами хвороби є: лихоманка, температура, що погано збивається, кашель, ускладнене дихання. Недуга швидко прогресує та може супроводжуватися блювотою, проносом, болем у животі.

Заступник директора з медичної частини зазначила, що наразі в пунктах щеплення в наявності педіатрична форма Comirnaty (Pfizer), якою щеплять дітей з п’ятирічного віку двічі через 28 днів. Попередньо дитину обов’язково повинен оглянути сімейний або дитячий лікар. Абсолютним протипоказанням для вакцинації є наявність важкої анафілактичної реакції на введення попередньої дози.

«Наразі є попит на дитячу вакцину, але не такий, як для більш старших дітей. Адже рік тому почалося щеплення дітей з 12-річного віку звичайною вакциною. Наразі є дозвіл вакцинації дітей від 5 до 12 років. Щепити такого віку населення почали з вересня минулого року», – розповіла Наталія Спічакова.

За інформацією Олександра Хоменка, на сьогоднішній день на ліжках інтенсивної терапії знаходяться два пацієнти з COVID-19. У 2020 році через відділення пройшло 22 хворих з тяжким перебігом, у 2021 – 60, у 2022 – 49, і з початку 2023 – двоє.

Медики зазначили, що лікарня працює в режимі підвищеної готовності. Сумчани та жителі області можуть цілодобово звертатися за допомогою.

«Якщо в батьків є занепокоєння щодо стану дитини, то лікарня працює цілодобово. Потрібно своєчасно звернутися за наданням медичної допомоги. Якщо у дитини такі симптоми: температура, яку не перемогти самостійно, ускладнене дихання, відмова від їжі і пиття, багаторазова блювота, то потрібно негайно до лікаря», – наголосив завідувач відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії.

Лікарі закладу зазначили, що КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» є опорною для дитячого населення Сумської області при COVID-19. Наразі приймають всіх дітей з усієї області. Заклад забезпечений киснем і генераторами. У разі різкого збільшення захворюваності – розгорнуть інфекційний госпіталь.

Також медики закликали не нехтувати й іншими щепленнями, зокрема тими, що внесені до Національного календаря щеплень. Згідно з ним обов’язковою є вакцинація дітей від 10 хвороб. Міністерство охорони здоров’я надає можливість безкоштовного щеплення. Така вакцинація проводиться в амбулаторії за місцем підписання декларації з сімейним лікарем або педіатром.

Є необов’язкові, але рекомендовані щеплення. Вакцини для них можна придбати за власні кошти та вакцинувати дитину в амбулаторії або щепитися в приватній клініці.