004.jpg

Для великої родини побратимів – семи сотень військовослужбовців, вірних присязі та справі захисту цілісності та суверенітету України, 1 березня 2022 року став днем народженням 15-го окремого стрілецького батальйону ЗСУ.

Більшість солдатів та офіцерів мобілізовані за внутрішнім покликом, переважна більшість пройшли гарт служби в зоні АТО–ООС, добре підготовлені, досвідчені воїни. Для всіх, без винятку, боротьба з агресором – справа честі, виконання військового та громадянського обов’язку, свята справа. Рік тому, у ті перші дні повномасштабного вторгнення, до лав ЗСУ йшли справжні патріоти, котрі палко люблять рідну землю.

Бійців об’єднала яскрава особистість комбата, відмінного стратега й тактика, мужнього, фахового офіцера, підполковника Олександра МОРДВАНЮКА. За ним пішли ті, хто з досвіду спільної служби в АТО вже знали, як дбає командир про особовий склад, про кожного солдата, як талановито вибудовує військові дії, які має вимоги та методи командування, що забезпечують успішне виконання завдань. Точки на карті, де точилися запеклі бої, у яких брав участь очолюваний Мордванюком 15-й окремий мотопіхотний батальйон – Верхньоторецьке, Новотроїцьке, Авдіївка Донецької області, Новозванівка, Троїцьке, Попасна, Золоте, Оріхове Луганської області.

Від 24 лютого 2022 року Олександр Мордванюк ініціював створення 15-го окремого стрілецького батальйону ЗСУ, метою якого була оборона та захист Сум. А вже 1 березня 2022 року Олександр Мордванюк був призначений командиром 15-го окремого стрілецького батальйону.

Завдяки вмілому командуванню підполковника Мордванюка та злагодженим діям бійців 15-го ОСБ, проникнення диверсійно-розвідувальних груп ворога в місто було практично унеможливлено. Одночасно були створені маневрені бойові групи, які здійснювали ураження колон та живої сили противника. З 1 березня особовий склад 15-го окремого стрілецького батальйону знищив кілька десятків одиниць броньованої та колісної техніки рашистів у Сумах та Сумському районі. Це сприяло сповільненню подальшого просування противника в напрямках Києва та Харкова. Очолюваний Олександром Мордванюком батальйон забезпечив активне протистояння збройній агресії ворога на ділянці кордону Сумської області.

За високий професіоналізм та відданість військовій справі, особисту мужність та героїзм, самовіддані дії, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Олександр Мордванюк нагороджений численними медалями та державними відзнаками. Та для нього головне – це повага його бійців.

Батальйон наразі виконує важливі накази командування та готовий до найважливіших бойових завдань.