Надрукувати
Перегляди: 1177

У МЦ «Романтика» пройшла тематична зустріч «Суми – місто незламних», на якій молодь у форматі відкритого мікрофону поспілкувалася з волонтерами та активними діячами громади, людьми, які стояли та стоять на захисті рідних територій, допомагають тримати тил у різних сферах діяльності.

Захід провели для формування національної свідомості, патріотизму і громадянської позиції серед молоді.

У зустрічі взяли активну участь очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО та його заступник Станіслав ПОЛЯКОВ, народний депутат України Михайло АНАНЧЕНКО, директор родинного театру «Нянькіни», режисер фільму «Суми. Ми дали їм під дих» Володимир НЯНЬКІН, засновник Першого Сумського гуманітарного штабу Ксенія ГРИНИК, молодший сержант Сумського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Тетяна ЗАКРЕВСЬКА, завідувач відділення інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії КНП «Центральна міська клінічна лікарня», член молодіжної ради при Сумській міській раді Денис УСТИМЕНКО.

Першим виступив Олександр Лисенко, поділившись спогадами про те, якими були першочергові дії влади громади під час лютневих подій 2022 року.

«Ніхто на 100% не знав, що буде війна. Попередній план дій був, адже ми неодноразово зустрічалися з військовими, але неможливо було спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація, – розповів очільник громади. — Таку кількість ворогу і з таких напрямків ніхто не очікував. Тоді ще не було достатньої військових сил, аби протистояти нападникам у прямому зіткненні. Але треба було займати кругову оборону – і сумчани це успішно зробили».

За словами очільника сумської громади, у її керівництва тоді була головна задача – зорганізуватися і, залишаючись у місті, максимально підтримувати життєдіяльність громади по всіх сферах.

«Ми всі з вами були і є на фронті, але у кожного він свій. Суми досі не отримали звання «Місто-герой», але я вважаю, що воно на це заслуговує. Бо саме сумчани не пустили ворога, призупинивши наступ на інші території України. Думаю, про все це краще за всіх розкажуть наші хлопці, які повернуться з фронту. Ми зараз із ними тримаємо зв'язок, співпрацюємо, допомагаємо, як можемо, на всіх рівнях», — наголосив Олександр Лисенко.

Заступник міського голови Станіслав Поляков подякував усім жителям громади, які брали активну участь в організації та наданні гуманітарної допомоги.

«Я вдячний всім сумчанам, у тому числі молоді, яка з початку повномасштабного вторгнення допомагає місту та активно займається волонтерством. Те, що ми об’єдналися, — це заслуга самих містян. Суми — дійсно незламні», – відзначив посадовець.

За словами Михайла Ананченка, робочий фронт народних депутатів теж суттєво змінився з 24 лютого 2022 року.

«За тиждень до повномасштабного вторгнення нас усіх зібрав Президент і сказав перебувати в Києві. Уже тоді ми були невиїзні зі столиці. 23 лютого ми розуміли, що на кордонах уже є ударні угрупування, але тоді ще не знали, по яких напрямках вони підуть. Багато хто вважав, що це не буде Сумська область, — згадує нардеп. — А 24-го о 5:30 ми всі вже були на робочих місцях у залі засідань і запроваджували воєнний стан».

У перші дні, за словами Михайла Ананченка, головним питанням було те, наскільки Сумщина забезпечена в гуманітарному та військовому планах.

«Дуже пишаюся тим, що в нашій області у перші дні повномасштабного вторгнення були найбільші черги до військкоматів. Ми завжди були на зв’язку з нашими військовими, розуміли, що люди є, але потрібна зброя, обладнання, спецзахист. Цим ми і займалися – забезпеченням наших захисників. Я впевнений на 100%, що саме Суми відстояли Київ та інші напрямки, показавши всій Україні свій незламний характер і дух», — відзначив народний депутат.

Усі спікери поділилися особистими історіями незламності та своєї роботи з перших днів повномасштабного вторгнення і відповіли на запитання молоді.

Учасники зустрічі згадали хвилиною мовчання всіх українців, військових та цивільних, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.