007.jpg

За ініціативи першої леді України Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ розпочалася Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», що покликана створити систему сервісів і послуг для підтримки українців у складні часи повномасштабної війни.

Мета кампанії «Ти як?» – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан. Серед цих інструментів – техніки самодопомоги та мобільні програми, контакти гарячих ліній психологічної допомоги, відео, що навчає перемагати стрес, а також поради психологів онлайн, вебінари світових фахівців із подолання стресу та досвід і лайфхаки зірок.

«На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи», – зазначила Олена Зеленська.

У рамках кампанії створено спеціальну сторінку, де є контакти, посилання, поради, техніки та методики, які допоможуть дбати про ментальне здоров’я – своє та людей поруч.

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% – перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього.

Отримати більше інформації про ментальне здоров’я можна на сторінках «Ти як?» у соціальних мережах.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує МОЗ України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).