002.jpg

В обласному центрі провели мітинг-реквієм до 37-ої річниці Чорнобильської трагедії.

Близько сотні людей зібралися біля пам'ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», аби згадати трагічну віху історії та вшанувати подвиг всіх загиблих від аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

У мітингу-реквіємі взяли участь представники влади громади та області, ліквідатори та члени їхніх сімей, священнослужителі, військові та правоохоронці, громадськість.

Панахиду за загиблими від аварії на ЧАЕС звершило духовенство Свято-Воскресенського кафедрального собору. Після того учасники мітингу-реквієму схилили голови в жалобі за жертвами тієї трагедії та урочистим покладанням квітів до підніжжя пам'ятного знаку вшанували всіх ліквідаторів, які віддали свої життя заради порятунку України та сусідніх держав.

«Сьогодні ми вшановуємо тих героїчних людей, які змогли зупинити наймасштабнішу екологічну катастрофу. Вони зупинили велику загрозу не тільки для України, але й для сусідніх країн та всієї Європи, врятувавши життя мільйонів людей, – зазначив очільник Сумської МТГ Олександр ЛИСЕНКО. – Ця трагедія торкнулася багатьох родин, у тому числі й нашої: батько моєї дружини – теж ліквідатор. Ці люди тоді точно не знали, які можуть бути наслідки для їхнього здоров’я й життя, але вони чітко знали, що треба рятувати країну та людей, щоб ця загроза не поширилася на весь світ. Ми пам’ятаємо їхній подвиг не тільки в цей день, але й кожного дня, піклуємося про їх соціальний захист та захист їхніх родин».

Наразі на обліку в департаменті соціального захисту населення перебуває 2382 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У рамках програми «Милосердя» в бюджеті Сумської міської територіальної громади у 2023 році передбачено 2,04 млн грн для надання цій категорії громадян різних видів матеріальної допомоги, компенсацій та пільг.