003.jpg

2 червня відкрито меморіальну дошку заслуженому тренеру СРСР та України Василю ПОЛЯКОВУ, який виховав дворазового олімпійського чемпіона Володимира ГОЛУБНИЧОГО.


Його пам’ять увіковічнили на фасаді будинку, де проживав тренер по вул. Олександра Олеся (вул. Радянська).

З нагоди цієї події біля будинку зібралися міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Степан ПАК, донька видатного тренера Тамара ПОЛЯКОВА, голова Сумського обласного відділення Національного олімпійського комітету України, Почесна громадянка міста Суми Олена ПЕТРОВА, голови фізкультурно-спортивних товариств, сивочолі ветерани спорту, голови спортивних федерацій, директори спортивних шкіл, тренери-викладачі, учні-спортсмени та всі небайдужі сумчани.

«Нам є з кого брати приклад, адже видатний тренер вніс величезний внесок у розвиток спортивного життя міста, виховав низку відомих та самодостатніх учнів. Такі люди, як Василь Поляков, завжди залишаються в серцях сумчан», – зазначив міський голова.

Символічно, що згадували ім’я легендарного тренера в день його смерті та одночасно в день народження його вірного учня Володимира Голубничого, який неодноразово отримував привабливі пропозиції залишити свого «провінційного» тренера і перейти до більш титулованих наставників. Але ці пропозиції атлет не прийняв, і на всі довгі роки своєї дивовижної спортивної кар’єри зберіг вірність тренеру, товариству «Спартак» і місту Суми.

«Не уявляю своєї спортивної долі без свого тренера. Він не тільки вів мене сходинками майстерності, а й на всіх складних етапах мого життя підтримував, допомагав, завжди знаходив тепле слово. Мені, як і кожному спортсмену, не раз доводилося пізнавати гіркоту поразок, і якщо б не віра та оптимізм Василя Полякова, то напевно я б не зміг досягти своїх найвищих успіхів», – згадує про свого тренера Володимир Голубничий.

Микола КРИВОХИЖА свого «спортивного батька» називає Наставником з великої букви. Саме у 60-річного Василя Полякова спортсмен навчився самостійності, логічному мисленню, миттєво оцінювати ситуацію і рішуче діяти.

Нагадаємо, Василь Іполитович Поляков народився 10 січня 1910 року. Закінчив школу тренерів при Київському державному інституті фізичної культури (1951 р.). Заслужений тренер УРСР (1961 р.), заслужений тренер СРСР (1969 р.). Нагороджений орденом «Знак Пошани» (1970). У нього тренувались такі відомі спортсмени як Валентин Нікітін, Анатолій Бондар, Олександр Вдовенко, Микола Шаховський, Іван Гапоченко, Володимир Яценко, Володимир Хоменко, Тетяна та Микола Кривохижі, Анатолій Лозовий та інші. Вони досягли успіхів як інженери, на тренерському поприщі (у різних видах спорту), у журналістиці, в художній творчості тощо. У 1995 році зі стадіонів зникла струнка фігура 85 річного тренера. 2 червня 1996 року, в день 60-річчя свого найкращого учня, обірвалося життя Василя Іполитовича.