Надрукувати
Перегляди: 760

Сьогодні, 21 травня, в обласному центрі вшановували жертв політичних репресій.

Біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій, що поруч із Центральним кладовищем, зібралися представники влади області та сумської громади, голови громадських організацій, історики-краєзнавці й містяни.

Пам'ятник встановили на цьому місці у 2015 році, аби привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

«Ми вшановуємо пам’ять мільйонів загублених життів, знищених радянським тоталітарним режимом. В умовах повномасштабної війни цей день для нас набув нового значення. Адже відголоски та методи того бездушного режиму сьогодні знову відчули на собі тисячі українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Терор і політичні переслідування, катування, розстріли невинних, насильницькі депортації, фільтраційні табори – зараз, на жаль, це моторошна реальність для багатьох наших земляків. Сьогодні Україна бореться не тільки за звільнення своїх територій від російських окупантів, але й за неповернення методів «Великого терору» в реалії XXI століття», – зазначила начальник управління суспільних комунікацій, депутат міської ради Олена ДЯГОВЕЦЬ.

Присутні поклали до пам’ятника квіти і хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв політичних репресій.

За словами голови Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» ім. В. Стуса Світлани Ревякіної, на Сумщині триває робота з відновлення імен розстріляних і знищених у таборах у період «Великого терору» уродженців Сумщини. На сьогодні науковцями встановлено понад 20 тисяч імен репресованих.