0012.jpg

Сьогодні набув чинності закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене майно.

Закон № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки втрат і порядок ухвалення рішення про надання коштів.

Як повідомив начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО, компенсацію за зруйноване та пошкоджене майно зможуть отримати фізичні особи (громадяни України) винятково за об’єкти житлового фонду – квартири і садибні забудови (дачі, садові будинки).

Згідно з законом передбачено три форми відшкодування: по пошкодженому майну – проведення ремонтних робіт, по зруйнованому – надання грошової виплати або видача житлового сертифіката (фінансування придбання житла).

Рішенням виконкому створено спеціальну комісію з відшкодування, яка визначатиме вид компенсації, що надаватиметься заявнику.

Заяви на отримання компенсації можна подавати до ЦНАПу, департаменту соціального захисту населення або нотаріусів.

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що набуття чинності Закону допоможе вирішити питання надання допомоги насамперед тим жителям громади, чиє майно не підлягає відновленню. Адже йдеться про значні суми, які віднайти в бюджеті громади непросто. Водночас громада взяла на себе значну частку фінансування робіт там, де була змога відремонтувати.