005.jpg

Управління муніципальної безпеки зібрало нараду з питання обстеження підвальних приміщень багатоповерхових будинків з метою встановлення можливості використання їх як найпростіших укриттів.

На неї запросили керівництво департаменту інфраструктури міста та представників підприємств й організації, які здійснюють обслуговування житлового фонду.

За підсумками наради доручили управителям багатоповерхових будинків та керівникам ОСББ ознайомитися з нормами та вимогами щодо обладнання та функціонування найпростіших укриттів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138 «Про порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку» та Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом МВС України 9 липня 2018 року № 579.

Також визначили перелік дій, які вони мають виконати до 3 липня. Зокрема, обстежити підвальні приміщення багатоквартирних будинків зі складанням акту огляду об'єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання як найпростішого укриття та надати інформацію для узагальнення до департаменту інфраструктури міста. Облаштувати підпорядковані підвальні приміщення багатоквартирних будинків як найпростіші укриття відповідно до норм та вимог і позначити ці місця і напрямок руху до них. Проінструктувати мешканців багатоквартирних будинків щодо вимог з облаштування та необхідності надання доступу населення до найпростіших укриттів. Організувати доведення до населення інформації про місця розташування захисних споруд цивільного захисту за допомогою QR-коду. Разом із QR-кодом рекомендовано розмістити напис «ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ».

Окрім цього, управителям багатоповерхових будинків та керівникам ОСББ, а також відповідальним особам за утримання, експлуатацію укриття необхідно забезпечити наявність двох екземплярів ключів (по комплекту у керівника та відповідальної особи).

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО наголосив на важливості наявності облаштованих найпростіших укриттів у житловому секторі, адже в разі потреби вони є найбільш доступними для сумчан. Також він повідомив, що відбудеться перевірка того, як були виконані надані під час наради доручення.