0010.jpg

В обласному центрі пройшло позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Члени комісії на чолі з очільником громади Олександром ЛИСЕНКОМ розглянули питання стану та доступності захисних споруд цивільного захисту на території Сум.

Наразі у місті нараховують 99 сховищ (усі рекомендовані до використання), 21 протирадіаційне укриття (більша частина поки не відповідає нормам) і 102 найпростіших укриття (мають акти придатності до використання). Серед останніх – передусім захисні споруди в школах і дитсадках, де ремонти планують завершити вже до вересня цього року. Крім того, у Сумах триває процес пошуку приміщень, які можна буде використовувати як об’єкти укриття.

За словами голови громади, наразі в обласному центрі працює комісія з обстеження режиму роботи захисних споруд під час повітряних тривог. Вона складається з представників виконавчого комітету міськради, ДСНС і поліції.

«Виявляємо тих, хто безвідповідально ставиться до своїх обов’язків відкривати приміщення укриттів під час повітряних тривог, зокрема в житловому фонді. Від управителів будинків, голів ОСББ вимагаємо забезпечувати доступ до підвальних приміщень і підтримувати їх у належному стані – придатному для перебування людей», — зазначив Олександр Лисенко.

Як повідомив директор департаменту інфраструктури міста Олександр ЖУРБА, у 2022 році в Сумах обстежили 23 укриття.

«18 із них відремонтували, зараз роботи тривають ще у восьми захисних спорудах – іде облаштування вентиляційними системами, проводяться косметичні ремонти», – зазначив посадовець.

Начальник управління суспільних комунікацій Олена ДЯГОВЕЦЬ розповіла, що у взаємодії з управлінням муніципальної безпеки на Інформаційному порталі Сумської міської ради оновлено перелік укриттів, які мають відповідні акти обстеження.

«Ми також оновили мапу, де розміщені всі захисні споруди громади, які мають акти обстежень. І від сьогодні запрацювала спрощена навігація на сайті міської ради, яка допоможе оперативно переходити на мапу і знаходити найближчі укриття», – повідомила Олена Дяговець.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет