0012.jpg

На черговому засіданні опікунської ради при органі опіки та піклування міської ради розглянули 12 заяв жителів громади.

У семи йшлося про встановлення опіки над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними, у трьох – про призначення опікуна над недієздатною особою, у двох – про надання дозволу на вчинення правочину. За результатами розгляду опікунською радою надано відповідні пропозиції органу опіки та піклування щодо підготовки проєкту рішення виконавчого комітету.

За інформацією департаменту соціального захисту населення, в реєстрі недієздатних повнолітніх осіб, який підтримується в актуальному стані, наразі обліковується 401 особа, 66 з яких влаштовано до інтернатних установ або лікувальних закладів для осіб, які страждають на психічні розлади.

З початку року на засіданнях опікунської ради при органі опіки та піклування розглянуто 22 заяви громадян щодо встановлення опіки над повнолітніми особами в разі визнання їх судом недієздатними, що на 13 заяв більше ніж у 2022 та 2021 роках за цей же період.

В органах суду перебувають на розгляді 27 заяв щодо визнання громадян недієздатними.

Фахівці департаменту соціального захисту населення зазначають, що розгляд заяви про визнання особи недієздатною відбувається за участю особи, щодо якої розглядається справа. При цьому, суд може прийняти ухвалу про участь особи в режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, де знаходиться особа, якщо відповідна експертиза визначить таку міру як необхідну. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною є обмеженим, визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Для продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, опікуном або представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного у рішенні суду, подається відповідне клопотання. Воно повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Скасування рішення суду щодо визнання недієздатності можливе за наявності відповідної заяви та висновку судово-психіатричної експертизи, яка засвідчує видужання або значне поліпшення психічного стану. На сьогодні таку заяву крім представника органу опіки та піклування, опікуна, членів сім’ї, можуть подати й самі особи, які визнані недієздатними.

Для отримання роз’яснень щодо порядку подачі заяв з питань встановлення опіки над повнолітніми особами та визначеного законодавством пакета документів, які до них додаються, необхідно звертатися до департаменту соціального захисту населення за телефонами: 78-88-88, 78-71-46. Подати документи в період дії воєнного стану можна Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або поштовим відправленням (40035, м. Суми, вул. Харківська, 35).