Надрукувати
Перегляди: 1466

7 червня під час другого пленарного засідання сесії Сумської міської ради тимчасова комісія з питань ліквідації департаменту містобудування та земельних відносин оприлюднила свої висновки.


У своєму звіті депутати обґрунтували свою позицію щодо вищевказаного структурного підрозділу.

29 квітня Сумський районний суд Сумської області в особі судді Дашутіна В.І. прийняв ухвалу по справі №587/769/16-а про забезпечення позову, якою було зупинено рішення Сумської міської ради від 27.01.2016 №254-МР в частині ліквідації департаменту, діяльності комісії з ліквідації департаменту та вчинення будь-яких реєстраційний дій, щодо внесення відомостей, змін, інших записів до відповідних державних реєстрів.

Як зазначено у звіті, народ України, відповідно до ст. 5 Конституції України, здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст. 7 Конституції встановлено, що в Україні визначається і гарантується місцеве самоврядування.

Наведені конституційні норми щодо здійснення народом влади через органи місцевого самоврядування та гарантій здійснення місцевого самоврядування виключають правову спроможність судового органу, як гілки державної влади, заборонити або обмежити повноваження органу місцевого самоврядування. До того ж Сумський райсуд у своїй ухвалі від 29.04.2016 р. не вирішив питання забезпечення позову шляхом заборони органу місцевого самоврядування здійснювати свої повноваження.

Тобто, Сумська міська рада не мала заборон, обмежень або інших правових перешкод у прийнятті рішення від 4.05.2016 р. №735-МР «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 27 січня 2016 року №254-МР «Про затвердження структури апарату та виконавчих органів Сумської міської ради, їх загальної штатної чисельності».

Тобто, відповідно до абзацу 2 ч. 2 ст. 257 Кодексу адміністративного судочинства України, підставою для виконання суб’єктом державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судового рішення, що набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є його примірник в електронній формі, надісланий суб’єкту державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром судових рішень та Єдиним Державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, затвердженому Міністерством юстиції України спільно з Державною судовою адміністрацією України.

Слід зазначити, що ухвала Сумського райсуду від 29.04.2016 р. була прийнята після 13.00, а отримана канцелярією виконкому СМР біля 17.00 29.04.2016 р.
Державна реєстрація Департаменту забезпечення ресурсних платежів СМР була проведена 28.04.2016.

Державна реєстрація управління архітектури та містобудування СМР була проведена 4 травня 2016 р., при цьому управління надало документи до державного реєстратора та оформило опис наданих документів об 11.30 29.04.2016, а державна реєстрація проведена зранку 4.05.2016 за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови в державній реєстрації.

Примірник ухвали про забезпечення позову в електронній формі був надісланий та отриманий Єдиним державним реєстратором після державної реєстрації управління архітектури та департаменту забезпечення ресурсних платежів.

Крім того, за правилом статті 233 Кодексу законів про працю України, працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду у справах про звільнення – в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової крижки.

Враховуючи, що витяг з протоколу комісії з ліквідації департаменту містобудування та земельних відносин СМР від 6.04.2016 р. звільнені працівники отримали 6 (14 осіб), 20 (1 особа), 24 (11 осіб) та 30 (3 особи) травня 2016 р., строк звернення до суду закінчується у відповідних день червня.

У підсумку, враховуючи, що розгляд справи про законність рішення від 27.01.2016 №254-МР призначений в Харківському апеляційному адміністративному суді на 8 червня, доцільно дочекатися судового рішення по суті.

За рішення в редакції «Прийняти до відома» вищевказаний звіт депутати підтримали 24 голосами.

Додамо, що депутати не підтримали проект рішення, розроблений самим колективом департаменту містобудування та земельних відносин «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 27.01.2016 року №254 «Про затвердження структури апарату та виконавчих органів Сумської міської ради, їх загальної штатної чисельності» та скасування деяких рішень Сумської міської ради». Рішення набрало лише 5 голосів.