0012.jpg

На території об’єкту природно-заповідного фонду ботанічного саду «Юннатівський» Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді за підтримки європейських партнерів встановили сонячну електростанцію.

Це один із напрямків проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики», покликаного популяризувати впровадження відновлювальних джерел енергії задля зменшення викидів парникових газів та ощадливого використання енергоресурсів.
Проєкт передбачав проведення інформаційної кампанії щодо обізнаності мешканців громади про можливості відновлювальної енергетики та встановлення СЕС потужністю 7 кВт на території ботанічного саду «Юннатівський» для забезпечення роботи електричного опалення теплиці, в якій вирощуються екзотичні та червонокнижні рослини. Джерелом фінансування для СЕС став проєкт NEAR-TS/2021/428-306 «Закриття циклу: справедливий енергетичний перехід, розроблений містами та регіонами». Частка Європейського Союзу склала 327322 грн, Сумської міської територіальної громади – 107118,8 грн.

Грантодавцем виступила ГО «Екодія». Партнером – ГО «Екоклуб». Від сумської громади проєктом займалися департамент фінансів, економіки та інвестицій, а також управління освіти і науки.

Це друга ініціатива з відновлювальної енергетики, реалізована в Сумській міській ТГ у поточному році. Перший проєкт був втілений у КНП «Центральна міська клінічна лікарня».

Заступник очільника Сумської міської територіальної громади Віра МОТРЕЧКО зазначила, що подібні ініціативи вкрай важливі і необхідно рухатись далі в цьому напрямку.

«Навіть у такий складний час ми всі разом працюємо задля досягнення енергонезалежності нашої громади. Варто не зупинятись, розвиватися, вивчати нові можливості та інноваційні підходи, втілювати цікаві «зелені проєкти» заради відновлення нашої держави. Дякуємо грантодавцям: Екодії та Екоклубу, усім, хто був долучений до реалізації проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики»», – сказала посадовець.

Начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій Марина ДРАНІЧЕНКО подякувала партнерам за співпрацю та відзначила їх грамотами від департаменту фінансів, економіки та інвестицій.

Принагідно вона повідомила, що наразі сонячну електростанцію встановлюють у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (грант GIZ – 100 тис. євро). Також опрацьовується питання обладнання локальними СЕС водозаборів КП «Міськводоканал» і будівництво сонячної електростанції для потреб КП «Електроавтотранс».