Надрукувати
Перегляди: 1976

10 червня біля центрального входу в легкоатлетичний манеж Української академії банківської справи відбулося урочисте відкриття контактної скульптури олімпійцю.


Створили її сумський та харківський автори Володимир БИКОВ і Ельданіс ГУРБАНОВ.

За образ взяли постать Почесного громадянина міста Суми – легкоатлета, дворазового олімпійського чемпіона зі спортивної ходьби, рекордсмена світу Володимира ГОЛУБНИЧОГО. Ельданіс Гурбанов говорить, що робота була виконана в найкоротший термін, буквально за місяць, аби встигнути до дня народження Володимира Голубничого. Тож мети вдалося досягти.
Ріст олімпійця, вилитого з бронзи, 1,8 м., важить він близько 700 кг. Надалі скульптуру планують розмісти поруч із легкоатлетичним манежем. В планах також створити алею, де могли б розташуватися контактні скульптури всіх відомих спортсменів, які прославляли наше місто та область.

На урочисте відкриття завітали представники міської та обласної влади, спортсмени, сумчани і, звісно ж, сам Володимир Голубничий. Багато було сказано теплих слів з нагоди дня народження нашого земляка-олімпійця. Проте кожен, хто брав слово, відзначив, що сьогоднішня подія є непересічною для Сум. Адже відкрили не лише скульптуру, але й увіковічнили славні олімпійські традиції, які має наше місто.

До привітальних слів приєднався і заступник міського голови Степан ПАК, який від імені очільника обласного центру та всієї сумської громади привітав Володимира Голубничого з цією визначною подією.

«Сьогодні маю честь бути присутнім на відкритті контактної скульптури олімпійцю. Всі ми добре знаємо, все, що нас оточує впливає на нашу підсвідомість. Тому я переконаний, що ті спортсмени, які займаються в легкоатлетичному манежі нині та займатимуться в майбутньому, будуть споглядати на цей образ олімпійця і прагнутимуть до високих звершень у спорті. Тож щиро дякую Вам, Володимире Степановичу, що ви стали прикладом для багатьох наступних поколінь сумських спортсменів», - звернувся посадовець до винуватця свята.

Після того, як скульптуру було відкрито, кожен бажаючий міг сфотографуватися біля неї разом із самим Володимиром Голубничим. Сумчани пишаються таким земляком. Тому, коли до Сумської міської ради звернулися з проханням посприяти у виготовленні скульптури, міський голова без вагань дав доручення допомогти архітекторам.
Бронзу для скульптури взяли з пам’ятника Леніну, яки лежав брухтом на території одного з комунальних підприємств.