002.jpg

У Сумах відбувся семінар-робоча зустріч «Розробка Плану спільних дій з розбудови місцевої системи запобігання та протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству».

Участь в заході взяли профільний заступник очільника Сумської МТГ Віра МОТРЕЧКО, керівники та представники відповідних структурних підрозділів міської ради, а також модераторки проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» UNFPA, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Алла ВАСЬКОВЕЦЬКА та Олена НАДТОЧІЙ.

Як зазначила на початку зустрічі Віра Мотречко, питання запобігання насильству стоїть наразі дуже гостро, адже в умовах воєнного часу зростає вірогідність виникнення таких випадків: «Сумська громада готова розбудовувати систему запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Допомога у цьому нам не завадить. Тому сьогодні сподіваємось ефективно попрацювати, аби мати дієвий механізм впливу на кривдників та допомоги тим, хто постраждав від насильства».

З цим погодились і решта учасників семінару. Адже кожен структурний підрозділ, який дотичний до роботи з домашнім насильством, має багато викликів, подолати які не завжди вдається. Зокрема, мова йде про роботу з кривдниками, які часом самі потребують допомоги, а також про необхідність напрацювання підходу до тих, хто постраждав від домашнього чи гендерного насильства.

Фахівці соцзахисту, присутні на зустрічі, наголосили, на тому, що важливо зробити так, аби жертви домашнього насильства одразу звертались до відповідних органів. І тільки тоді це буде вказувати на якісно організовану роботу. Нині ж переважна більшість тих, хто страждає від насильства, не озвучують це.

Старша координаторка проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» UNFPA, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Алла Васьковецька зауважила, що саме для цього й організований цей семінар.

«Для того, аби механізм з протидії насильству працював як годинник, потрібно працювати комплексно. Тобто об’єднати зусилля, вже здобуті практики та сформувати чіткий план, як повинні діяти працівники усіх служб, аби допомога була якісною не тільки для тих, хто постраждав, а й для тих, хто вчиняв домашнє насильство», – сказала експертка.

Задля спільного результату під час заходу присутні проаналізували місцеву систему запобігання та протидії домашньому насильству для подальшого планування заходів з її розбудови з урахуванням питань інклюзивності, гендерної чутливості та стійкості.