Надрукувати
Перегляди: 1438

15 червня в місті Суми в рамках проведення обласних командно-штабних навчань, були відпрацьовані дії органів управління та сил цивільного захисту з ліквідації надзвичайної ситуації на хімічно-небезпечному об’єкті.

Так, оперативно-рятувальні підрозділи Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області та Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій за мали ліквідувати наслідки аварії на підприємстві «Сумихімпром». Тут, за легендою, на витратному складі підприємства стався вибух, що призвело до розгерметизації ємності з аміаком та подальшого викиду 50 т. хімічно-небезпечної речовини. Внаслідок цього виникла загроза розповсюдження хмари зараженого повітря у напрямку найближчого населеного пункту Сумського району. Рятувальники організували евакуацію постраждалих із зони аварії до сортувального майданчику, де медпрацівники надавали необхідну допомогу та організовували вивіз хворих до лікарень.

Паралельно із тим було оперативно розгорнуто подачу розпилених струменів води від автоцистерн на осадження парів аміаку та захисту працівників хімічно-аварійного відділення підприємства та відділення радіаційно-хімічної розвідки, що виконували роботи з накладання спеціального бандажу на пошкоджену цистерну.

Особовим складом хіміко-радіометричної лабораторії Міжрегіонального центру швидкого реагування здійснювалось метеоспостереження та контроль концентрації парів аміаку у повітрі для визначення меж зони хімічного забруднення. Спільними діями залучених служб надзвичайну ситуацію ліквідували.

А працівники обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф, Головного управління Національної поліції, Головного управління Держсанепідслужби в Сумській області ліквідовували пожежу, яка також за тактичним задумом трапилась на цьому підприємстві. Причиною став вибух залізничної цистерни з бензином на відстані 50 м. від витратного складу аміаку стався Внаслідок чого виник розлив палива та пожежа на площі близько 100 м2. На місце події було залучено автодрабину та автомобіль повітряно-пінного гасіння.

Для ліквідації пожежі рятувальники застосували спеціальний метод – пінну атаку, що дало змогу за короткий час приборкати полум’я та відвернути небезпеку від хімічних складів.

Для координації дій залучених служб було розгорнуто штаб з ліквідації надзвичайної ситуації та відпрацьовано заходи з організації евакуації населення з зони можливого хімічного ураження.