Надрукувати
Перегляди: 1558

16 червня в рамках відзначення Днів сталої енергії відбулася міська конференція «Енергозбереження та енергоефективність – динаміка розвитку».
Обговорити надважливе питання в стінах міської галереї зібралися міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Олександр ЖУРБА, представники структурних підрозділів Сумської міської ради, керівники комунальних підприємств, представники ОСББ, СумДУ, експерти з термомодернізації і енергоефективності, будівельних енергетичних компаній та почесний гість – виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Андрій КИРЧІВ.

Модератором обговорення була начальник відділу енергозбереження та розрахунків за енергоносії департаменту фінансів, економіки та інвестицій міської ради Світлана МАРТИНЕНКО.

За словами міського голови, в даний час енергетичні ресурси відіграють визначальну роль не лише у світовій економіці, а й у світовій політиці. Світова спільнота вступає в смугу дефіциту паливно-енергетичних ресурсів і боротьби за їх перерозподіл. У цих умовах на перше місце виходить проблема енергозбереження. Причому вона стає глобальною для всього людства, а не лише окремих країн і регіонів. Важко уявити собі життя без світла, тепла, електрики та інших благ цивілізації. Тому сумчани мають змінити безтурботне ставлення до енергоресурсів.

«Безперечно, міська влада взяла на себе зобов’язання щодо цілей та шляхів впровадження енергоефективності та відновлюваної енергетики. Але сумчани також мають приєднуватися та брати до уваги вплив власного споживання енергії та ресурсів, надати свою підтримку для будівництва сталого майбутнього. І з приємністю хочеться зазначити, що місто Суми, хоча і маленькими кроками, але впевнено рухається на шляху до енергоефективності», – додав міський голова.

Підтвердженням цього є підписання містом Угоди МЕРів, приєднання до Асоціації «Енергоефективні міста України», фінансування з міського бюджету заходів з енергозбереження (минулоріч спрямували майже 8 млн. грн.), продовження роботи зі створення Сумського муніципального енергетичного агентства. А ще, цьогоріч навчальні заклади міста неодноразово брали участь у конкурсах та проектах сталої енергетики та ставали переможцями. Одним з яких є проект «Школа енергії», що реалізується Асоціацією «Енергоефективні міста України» у 25 школах України від імені проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», що впроваджується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ)» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Андрій Кирчів у своїй доповіді «Асоціація «Енергоефективні міста України як Національна структура підтримки Угоди МЕРів: практичний досвід впровадження» зазначив, що з 2009 року Асоціація є єдиною загальнонаціональною структурою підтримки Угоди МЕРів в Україні. До Угоди приєдналися 16 із 24 обласних центрів, що становить ¼ населення України. Асоціація, окрім іншого, пропонує містам долучитися до профільних національних та міжнародних програм, реалізація яких дозволить заощаджувати енергоресурси та ставитися до них відповідально. Він подякував сумчанам за теплий прийом та висловив сподівання на довгу та плідну співпрацю.

Олександр ЖУРБА, доповідаючи про реалізацію міської політики щодо створення та функціонування ОСББ, а також про впровадження енергозберігаючих заходів у багатоквартирних будинках наголосив, що в місті працює програма відшкодування частини відсотків за кредитами, залученими населенням на впровадження енергозберігаючих заходів у 2015-2016 роках. На її реалізацію у 2016 році передбачено 1 млн. грн., з них 220,7 тис. грн. – вже відшкодовано. Крім того, у обласному центрі діє комплексна цільова Програма реформування і розвитку ЖКГ міста Суми на 2015-2017 роки.

Голова Асоціації ОСББ «Сумщина» Роман ГУЧЕНКО презентував роботу Ресурсного центру підтримки ОСББ «Сумщина» з питань чистої енергії, який створений на базі Асоціації і працює вже більше року. За його словами, за цей час закладено початок відродження руху та популяризації ОСББ в місті та області. Найактивніші ОСББ Сумщини об’єднані в Асоціацію для вирішення загальних питань (з 5 кількість ОСББ-членів Асоціації збільшили до 40). Крім того, створена рада голів ОСББ при міському голові та налагоджена співпраця з органами виконавчої влади. А ще були створені дорожні карти співпраці ОСББ з ДМС, з держреєстраторами, налагоджена робота з отримання інформації по співвласникам.

У ході конференції учасники обговорили питання щодо особливостей впровадження технічних заходів у системах теплозабезпечення будівель, практики термомодернізації житлових будинків на прикладі Польщі, попереднього ТЕО проекту «Будівництво міні-ТЕЦ на твердих побутових відходах у Сумах», шляхів зменшення витрат на теплопостачання житлових будинків та приміщень підприємств, установ і організацій.

Своїм досвідом у впровадженні енергозберігаючих заходів за залучені кредитні кошти поділилися представники ОСББ «Злагода».