Надрукувати
Перегляди: 1398

22 червня в урочищі «Баранівка» відбулась пізнавальна акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти», учасниками якої стали понад 160 дітей-вихованців інтернатних дитячих закладів Сумщини.

Хлопцям та дівчатам, віком від 8 до 16 років, випала нагода відпочити та оздоровитися у санаторії «Ровесник». Саме їм рятувальники розповіли про правила пожежної безпеки у побуті, вжиття необхідних дій при виникненні пожежі, а також про те, яку інформацію повинне містити повідомлення на телефонну лінію «101».

Ознайомили дітей і з вимогами безпечної поведінки на водних об’єктах, правилами відпочинку у лісовій місцевості та як можна ліквідувати пожежу в екосистемах на початковій стадії. Окремо фахівці зупинились на алгоритмі дій при знаходженні вибухонебезпечних предметів, що залишились з часів минулих війн.

Вони наголосили, що боєприпасів не можна торкатися не лише дітям, а й навіть дорослим. А про знахідку необхідно терміново повідомити до Служби порятунку. Свою розповідь фахівці супроводжували демонстрацією тематичних мультфільмів та інших відеоматеріалів.

Під час спеціальних майстер-класів хлопці та дівчата у ігровій формі навчались рятувальній справі. За допомогою пожежного озброєння, струменем води, вони вибивали з кола м’яч. Гідравлічними ножицями, які використовують при ліквідації дорожніх аварій, діти розрізали деревину. За допомогою альпіністського спорядження юні рятувальники переправлялись через умовні перешкоди.

На спеціальному манекені діти вчилися проводити реанімаційні заходи – непрямий масаж серця та штучне дихання, а за допомогою спеціальних шин та нош відпрацьовували транспортування постраждалих.

За словами педагогів закладу, такі заходи закладають у свідомість юнаків та дівчат життєві правила безпечної поведінки. Тож, можливо, отримані ними знання, допоможуть школярам врятувати своє або чиєсь життя не в умовній, а реальній надзвичайній ситуації.

Такий пізнавальний захід організували адміністрація закладу, обласне Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, місцевий осередок Всеукраїнського громадського дитячо-юнацького руху «Школа безпеки».