007.jpg

Сумська міська ТГ стала одним з учасників проєкту, націленого на розширення інтеграційних спроможностей ромської спільноти в громадах Сумської області.

Проєкт реалізовується за підтримки Фонду EVZ (Німеччина) і має на меті охопити ромську спільноту в чотирьох районах Сумської області: Сумському, Конотопському, Охтирському, Шосткинському.

Голова ГО «Ромське національне об’єднання» Микола МОСКАЛЬОВ повідомив, що проєкт передбачає впровадження низки заходів за такими напрямками, як актуалізація та деталізація статистичної інформації та даних стосовно ромської національної меншини; забезпечення соціального, правового захисту і протидія дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини; розширення можливостей доступу до якісної освіти та доступу до послуг у сфері охорони здоров’я; підтримка культурної, мовної самобутності ромської національної меншини тощо.

Під час презентації проєкту порушили проблемні питання та виклики, що виникають у ромських громадах Сумської області, зокрема внаслідок повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію України, а також розглянули ефективні методи взаємодії національних спільнот. Долучилась до обговорення голова ромської жіночої організації «МАНУША» Ольга МИХАЙЛЕНКО, головний спеціаліст управління суспільних комунікацій Наталія ТРОЯНОВСЬКА.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Ірина ЛАГІРЕНКО зазначила, що активна і прогресивна ромська громада Сум – гарний приклад для національних спільнот сумської громади, а питання сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві, може стати одним з важливих чинників для євроінтеграції України.