006.jpg

Президент України підписав Указ про відзначення державними нагородами з нагоди Дня Конституції України.

Серед нагороджених є і видатний сумчанин, Почесний громадянин нашого міста, легенда світової легкої атлетики.

Дворазовий Олімпійський чемпіон зі спортивної ходьби Володимир ГОЛУБНИЧИЙ став повним кавалером ордену «За заслуги», отримавши цю відзнаку І ступеня.

Цією однією з найвищих державних нагород наш земляк удостоєний «за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм», як зазначається в Указі Президента України.

Нагадаємо, що Почесний громадянин Сум Володимир Голубничий обраний членом Зали Слави IAAF (Міжнародної легкоатлетичної федерації) – це найвища світова відзнака досягнень легкоатлета, вінець спортивної кар’єри, що віншує його перемоги і рекорди. Вважається найкращим скороходом ХХ століття.

Народився 2 червня 1936 року у Сумах. Володар чотирьох олімпійських нагород, чемпіон Європи, чотирьохразовий чемпіон СРСМР зі спортивної ходьби. Встановив два світових рекорди.

Нагороджений орденами «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, орденами «Знак Пошани» та іншими державними відзнаками. З 1995 року – Почесний громадянин міста Суми. На його честь у школі №18 створено музей.