Надрукувати
Перегляди: 1904

30 червня в Сумах відбувся круглий стіл з однойменною назвою за участю науковців та громадських активістів.



Засідання ініційоване Департаментом комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради та управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан наголосила, що Суми в унісон зі столицею порушують дану тему: 75 річницю Акту, проголошеного бандерівським крилом Організації українських націоналістів у Львові 30 червня 1941 року, як одну з багатьох знакових подій, що відбувалися на шляху творення державності України. Ця знаменна дата відзначається нині в рамках Року державності, проголошеного Українським Інститутом національної пам'яті в рік святкування 25-річчя Незалежності України.

Одночасно з сумським круглим столом у Київському національному університеті імені Т. Шевченка проходила Міжнародна наукова конференція «Український визвольний рух 1920-1950-х років: ідея державності та її реалізація».

Акт відновлення української державності закликав боротися за суверенну владу на національних землях, декларував створення на західноукраїнських землях Державного правління – українського уряду на чолі з Ярославом Стецьком, яке у майбутньому підпорядковувалося б національному урядові у Києві.

Ця чергова спроба українців заявити про власну державність відбувалася у вкрай несприятливих обставинах і навряд чи могла бути успішною. Втім, вона вчергове засвідчила їхнє прагнення до власної незалежності. Водночас довкола цієї події побутує чимало міфів та спекуляцій. Круглий стіл був покликаний викристалізувати з них історичну правду.

Учасники круглого столу: професор Інститутут бізнес-технологій УАБС СумДУ, науковець, громадський діяч Іван МОЗГОВИЙ; голова СОГО «Молодіжний націоналістичний конгрес», учасник АТО Олександр БОЙКО; координатор ГО «Майдан» Юрій ТИЩУК; кандидат філософських наук, член редакційної колегії інтернет-проекту «Історичний портал Сумщини» В’ячеслав АРТЮХ; кандидат історичних наук, Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ Галина КОРОГОД; заступник завідуючого кафедри історії СумДУ Вадим НЕСТЕРЕНКО; кандидат філологічних наук, доцент СумДПІ ім. А.С. Макаренка Сергій П’ЯТАЧЕНКО; голова обласної ГО «Конгрес української інтелігенції»Віктор КАЗБАН.

«Ця тема можливо вперше розглядається на місцевому рівні, адже раніше через заполітизованість питання її вивчали лише історики. Сумщина, яка з давніх давен позиціонує себе як край партизанської слави, невипадково сьогодні порушує тему ОУН УПА та Національного визвольного руху, особливо, коли Україна торує собі шлях в світовому просторі коли вона захищає свою незалежність та суверенітет. Ми маємо знати всю правду про українське державотворення та викрити всі спекуляції навколо цієї теми», - зазначила Антоніна КОХАН.

На переконання секретаря Сумської міської ради Андрія БАРАНОВА, сучасна молодь виявляє більшу зацікавленість у вивченні історії. А широке її роз'яснення та низка інформації, в тому числі і тієї, яка колись була засекречена, дозволяє по іншому подивитися на Україну, яка в ті часи нікому не була потрібна сильною.

Під час круглого столу на скайп-зв’язок із Сумами вийшов учасник Міжнародної наукової конференції «Український визвольний рух 20-50-х років XX століття: ідея державності та її реалізація», декан історичного факультету КНУ ім. Шевченка Іван ПАТРИЛЯК.

«Що зазвичай закидають творцям Акту 30 червня? Найперше, що цей документ був колабораціоністським, аргументуючи це третім пунктом, в якому зазначалося, що майбутня українська держава буде союзницею Німеччини. А також, що Акт був непідготовленим, авантюрою невеликої групи людей, тому він зазнав фіаско й не мав широкого резонансу в тогочасному українському суспільстві» - переконаний науковець.

Він детально обґрунтував свою думку та спростував всі міфи навколо проголошення Акту.

Всі учасники круглого столу обговорили причини й наслідки проголошення Акту відновлення української державності та місце цієї події в нашій історії. Думки дещо різнилися, але науковці та громадські діячі дійшли висновку, що чим більше буде майданчиків для обговорення віхів історії України, тим зрозуміліше буде те, що переживали українці в ті часи і як ці події відобразилися на сучасності.

Під час круглого столу говорили про політику Пам'яті, адже завдяки всім державотворчим процесам XX століття, українці мають свою державу і повинні знати всю її історію – чисту, незаполітизовану.

Історична довідка Інституту національної пам’яті України