006.jpg

За результатами відвідин міським головою Сум Олександром ЛИСЕНКОМ ряду заходів, присвячених питанню інтеграції біженців, що відбулися у норвезькому місті Берген, обласний центр здобув підтримку з боку європейських партнерів.

Кожен із заходів проходив в рамках реалізації програми «Інтеркультурні міста».

Протягом дводенного візиту гості разом з фахівцями Ради Європи вивчали досвід щодо місцевої політики інтеграції біженців, функціонування центру кваліфікованої роботи для мігрантів «Другий шанс», дії програм для мігрантів, співробітництва з волонтерським сектором Червоного Хреста Бергена тощо.

З огляду на те, що до українських міст Суми та Мелітополь не припиняється вагомий потік внутрішньої міграції переселенців із зони АТО, ці міста викликали особливий інтерес у організаторів.

Очільник Сум Олександр Лисенко підкреслив, що обласний центр активно переймає досвід міжкультурних зв’язків. Це дозволяє забезпечувати сталий розвиток Сум та покращувати якість життя жителів міста.

Зокрема, дректор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН взяла участь у нараді координаторів Української Мережі Інтеркультурних Міст, що проходила у Вінниці. Тут місцеві координатори визначилися з принципами організації та проведення спільних проектів та комунікативних практик у межах Мережі. Зосередили увагу на необхідності видання навчального посібника з питань інтеркультурної інтеграції та зупинилися на його структурі, напрацювали алгоритм підготовки.

Серед найбільших досягнень – запланований на липень візит до Сум двох європейських експертів, які мають провести навчальний тренінг для органів місцевого самоврядування щодо інтеркультурної компетненції з тим, аби місто змогло пройти початковий етап роботи в Мережі – індексування, тобто провести ICC INDEX (застосувати порівняльний інструмент), який покаже стартові позиції міста.

Нагадаємо, до Національної Мережі Інтеркультурних міст Суми приєдналися 1 березня 2016 року. З того часу Суми отримали від Ради Європи нагороду «Прапор Честі», а попередньо була відзнака – «Диплом Європи».