004.jpg

У Сумах відбувся спільний «круглий стіл» за участі представників громади та міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді».

Директор філії компанії Анна ДУДА повідомила, що до Сум приїхали, аби почути, чим можуть допомогти громаді.

Організація працює в Україні з 2003 року. Це дозволило надати негайну гуманітарну допомогу українцям відразу після початку російського збройного конфлікту на Сході України у 2014 році. З початком повномасштабного вторгнення росії ця робота набула більших масштабів.

«Від початку російської агресії в Україні наша організація сконцентрувалась на ключових питаннях: ми допомагаємо людям на прикордонних територіях з ремонтами зруйнованого житла, організацією водопостачання, поліпшенням санітарних умов. Надаємо продовольчі та промислові товари, засоби гігієни, пропонуємо безоплатну психосоціальну підтримку. Також працюємо в напрямах захисту прав людини, освіти, соціальної роботи. У західних областях України ми започаткували проєкти відновлення», – розповіла вона.

В. о. міського голови Артем КОБЗАР наголосив, що людям на прикордонні важливо відчувати підтримку. За його словами, Сумська громада зросла чисельно на майже 29 тисяч жителів, прихистивши громадян зі зруйнованих прикордонних громад а також переселенців з інших областей України. Найактуальніше на сьогодні питання – підготовка до проходження зими.

«Ми вже переживали блекаут восени та взимку 2022 року. Зараз ситуація значно складніша, адже росіяни протягом літа цілеспрямовано атакували й знищували саме об’єкти енергетики, і, як не прикро про це говорити, – ми не застраховані від нових ударів, а тому ми зацікавлені й дуже розраховуємо на міжнародну допомогу в частині надання альтернативних джерел енергопостачання. Зокрема, сумська громада потребує генераторів, щоб забезпечити стабільну роботу об’єктів водоканалу, комунального перевізника, бюджетних організацій», – розповів керівник громади.

Окремо й детально директор департаменту соціального захисту Тетяна МАСІК розповіла представникам гуманітарної організації про підтримку в громаді людей зі статусом ВПО. Насамперед у питанні їх розміщення (де ключова потреба – ремонти приміщень і створення для переселенців гідних умов проживання), допомоги з працевлаштуванням, освітою для дітей, постійною гуманітарною підтримкою продуктами й послугами.

«Ми постійно розширюємо простір для надання соціальної допомоги ВПО та втілюємо в громаді «проєкт життєстійкості». Загалом, ми й надаємо значну матеріальну допомогу, але й самі її потребуємо. Адже коштів бюджету громади на соціальні проєкти бракує», – підкреслила посадовець.

Заступник міського голови Станіслав Поляков відповів на запитання представників міжнародної гуманітарної організації щодо організації безпечного шкільного навчання, а саме в плані облаштування в закладах освіти укриттів.

Своєю чергою заступник міського голови Римма БИКОВА та, менеджер програми з надання надзвичайної допомоги Роман ЗЕМЛЯК обговорили впровадження в сумській громаді кількох проєктів освітнього напряму. Перший з них передбачає партнерство з сумськими університетами та спільну підготовку 60 вчителів математики, української та англійської мов для так званих «класів надолуження», з метою покращити рівень знань з цих предметів учнів 5 – 9 класів. Інший проєкт благодійників стосується роботи з батьківськими комітетами в школах.

Також під час спілкування учасники зустрічі обговорили діяльність КУ «Центр учасників бойових дій» і проєкти підтримки ветеранів війни, їхньої фізичної, медичної та психологічної реабілітації, поповнення парку комунального транспорту, побудову сучасної системи водопостачання у старостинських округах, розвиток «зеленої енергетики». Щодо цього напряму, за словами Римми Бикової, Сумська міська ТГ має успішні практичні результати і цим досвідом охоче ділиться з іншими громадами в Україні.

За підсумками першої зустрічі сторони підписали Меморандум про наміри розвитку й поглиблення партнерства у важливих для сумської громади інфраструктурних проєктах. До їх детального обговорення й розробки залучатимуть технічних спеціалістів.

У рамках візиту представники гуманітарної місії відвідали МЦ «Романтика», де обговорили важливість активної ролі молоді у майбутньому відновленні України, зазначивши, що зацікавлені використовувати простір «Романтики» для проведення різноманітних навчальних тренінгів для жителів сумської громади.