007.jpg

На базі Регіонального центру серцево-судинної хірургії КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» вперше на Сумщині виконали дві унікальні операції.

Операція з лікування аневризми аорти та клубової артерії ендоваскулярним методом (EVAR) – унікальна і своєю технологічною складністю, і високими ризиками. Провів її завідувач Центру серцево-судинних технологій, що діє при лікарні, Євгеній МАРЧЕНКО спільно з запрошеним експертом, завідувачем відділення хірургічного лікування вроджених вад серця Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова – Богданом ЧЕРПАКОМ.

«Аневризма аорти – це дуже серйозна патологія, вона являє собою випинання зовнішньої стінки артерії на понад половину від її нормального діаметра. У людини з таким діагнозом дуже висока загроза раптової смерті через розрив цієї аневризми. Під час операції ми встановили всередину судини спеціальний каркас, який повністю захистить аорту від розриву, і зробили це ендоваскулярним методом, тобто, внутрішньосудинним способом», – розповів Євгеній Марченко.

Директор лікарні Володимир ПОЦЕЛУЄВ зазначив, що подібні операції виконують лише у провідних клініках Києва та Одеси.  

«Ми пишаємося, що саме в нашій лікарні й саме наші спеціалісти вперше на Сумщині виконали таку складну операцію. Це значний крок уперед як для нашого медичного закладу, так і для регіону в цілому. Це в рази покращує якість і доступність медицини для жителів Сумщини, яким відтепер не треба їхати до Києва у пошуку спеціалістів, які проведуть подібну складну операцію. Люди можуть оперуватися тут, у Сумах, де й оперативні втручання, й умови післяопераційного відновлення пацієнтів – гідного рівня», – підкреслив директор медичного закладу.  

Друга операція, яку виконали у Центрі серцево-судинної хірургії, стосувалася закриття вродженого дефекту міжшлуночкової перетинки у молодого хлопця. Сумські лікарі разом із досвідченим столичним кардіохірургом провели операцію максимально ефективно.

Попереду у пацієнтів реабілітація та періодичний огляд і контроль стану здоров’я.

Нагадаємо, Регіональний центр серцево-судинних, ендоваскулярних та реконструктивних технологій відкрили на базі КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» навесні поточного року. Сюди звертаються пацієнти як з міста й області, так і з Харкова, Дніпра, Кривого Рога та, навіть, Києва.