006.jpg

Керівники Сумської МТГ на розширеній зустрічі із жителями будинків, що зазнали пошкоджень внаслідок авіаудару в неділю, 11 серпня, розповіли про можливості й проєкти для відновлення зруйнованого житла. 

З постраждалими поспілкувались в. о. міського голови з виконавчої роботи Станіслав ПОЛЯКОВ, керівник штабу з ліквідації наслідків авіаційно-ракетного удару Артем КУЗНЕЦОВ та представники відповідних структурних підрозділів. Також люди, які постраждали, отримали продуктові набори від БО «Благодійний фонд «Global Empowerment Mission UA» (GEM). 

«Ключове завдання для нас як представників влади - якомога швидше допомогти жителям нашої громади із ремонтами пошкоджених квартир там, де це можливо, також залучені працівники відповідних підрозділів громади, щоб допомогти людям професійними консультаціями та підготовкою пакету документів, необхідних для отримання державних коштів на відновлення», – акцентував Станіслав Поляков.

Як повідомив Артем Кузнецов, майже до всіх квартир (крім однієї, найбільше зруйнованої), вже відновлена подача газу. 

Комунальники продовжують прибирати будівельне сміття біля будинку. 

Спеціалісти департаменту обстежать розбиту частину даху і тимчасово закриють його плівкою, щоб не допустити замокання будівлі під час дощу. 

Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені та пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, документує всі руйнування та складає акти пошкоджень для отримання компенсації за державною програмою «єВідновлення». 

Спеціалісти управління «Центр надання адміністративних послуг» наголосили, що необхідною умовою для отримання коштів є наявність документів, які підтверджують державну реєстрацію права власності на нерухоме майно і чекають громадян у ЦНАПі та на віддаленому робочому місці, що працює в КУ «Центр учасників бойових дій». 

Альтернативний варіант ремонту квартир пропонують у Міжнародній гуманітарній організації «Представництво Данської Ради у справах біженців в Україні». Там пропонують укласти відповідний договір і протягом двох місяців обіцяють виконати ремонти й заміну вікон, балконних і міжкімнатних дверей. 

Представники БФ «Право на захист» консультують із юридичних питань, а також надають психологічну допомогу постраждалим, зокрема й дітям, котрі зазнали гострого стресу.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК повідомила, що Французька гуманітарна організація ACTED виплатить мешканцям постраждалого будинку тримісячну грошову допомогу одноразовим переказом в сумі 10 800 грн на кожного члена домогосподарства. 

На цю допомогу реєструватимуть у середу, 14 серпня, з 10:00 у бібліотеці-філії № 7 (вул. Герасима Кондратьєва, 140).

З собою необхідно мати документи всіх членів родини (паспорти, ідентифікаційні коди та свідоцтва про народження дітей), реквізити банківської картки для виплат (IBAN).