Надрукувати
Перегляди: 1619

У Сумах розпочався дводенний тренінг для мешканців міста та представників громадських організацій. У рамках реалізації проекту «Український самоврядно-громадський стандарт» його проводять фахівці Фундації менеджерських ініціатив з Любліна.

У структуризованій зустрічі з експертами взяли участь більше 30 мешканців міста. Голова правління Фундації менеджерських ініціатив Павел ПРОКОП закцентував увагу на виключній важливості подібних тренінгів.

«Саме за результатами таких зустрічей і дискусій із громадськістю, існуючі принципи взаємодії між владою і громадою можна зібрати в єдиний документ, який стане фундаментом сучасного управління місцевими та регіональними публічними процесами з урахуванням компоненту участі громадян», – зазначив Павел Прокоп.

Заступник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ зауважив, що консультаційна допомога польських фахівців та досвід цієї країни у процесі налагодження ефективної взаємодії між владними структурами і громадськістю вкрай важливий. Посадовець переконаний, першим кроком на шляху покращення співпраці з сумчанами є функціонування ЦНАПів, які надають більше трьохсот послуг.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН розповіла, що за підсумками попередніх візитів польських експертів були підготовлені пропозиції щодо покращення надання адміністративних послуг і впровадження реформ на теренах Сум.

«Український самоврядно-громадський стандарт – це своєрідний регламент комунікації влади і громади, що ґрунтується на європейських принципах залучення громадськості до прийняття рішень, а також оптимізації рішень, які працюють на громаду. Він функціонує за кількома напрямками, серед яких: партиципація, що передбачає втілення в життя проектів міської громади за рахунок бюджетних коштів, надання якісних адмінпослуг, підвищення кваліфікації чиновників та оптимізація структури органів місцевого самоврядування», – наголосила Антоніна Кохан.

«На практиці самоврядно-громадський стандарт має забезпечити участь громадськості у прийнятті управлінських рішень та зрештою сформувати громадянське суспільство. А ще впровадження цього стандарту сприятиме розбудові локальних територій і держави загалом, оскільки громадяни часто більш компетентні у деяких мікросферах, аніж чиновники, що спеціалізуються на загальних принципах функціонування міського господарства», – констатував директор Управління неінвестиційних проектів Адміністрації м. Люблін Кшиштоф ЛОНТКА.

Нагадаємо, проект «Український самоврядно-громадський стандарт» реалізують у семи містах України, які мають сталі напрацювання щодо співпраці влади та громади.