Надрукувати
Перегляди: 1260

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення закликає відпочивальників, задля уникнення нещасних випадків, бути вкрай обережними й дотримуватись правил поведінки на воді.

Нехтування ними призводить до трагічних наслідків. Чергова надзвичайна подія трапилась у Сумах у четвер. У непристосованій для купання водоймі на Веретенівці потонув 27-річний чоловік.

Загалом з початку купального сезону на водоймах міста загинуло четверо осіб.Основні причини нещасних випадків – купання у невстановлених місцях і вживання спиртних напоїв.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення закликає відпочивальників бути вкрай обережними й дотримуватись правил поведінки на воді.

Головні – купатись лише у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.

Не можна залазити на попереджувальні знаки, буї; стрибати у воду з човнів, катерів, не призначених для цього споруджень; пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.

Небезпечно послуговуватись при купанні непередбаченим для цього знаряддям: дошками, колодами, камерами від автомобільних шин, а також надувними матрацами.

Не можна під час відпочинку на воді вживати спиртні напої, підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання, допускати у воді ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг, подавати помилкові сигнали небезпеки, залишати дітей без нагляду.

При купанні в морі слід зважати на хвилі, а у гірських річках – на стрімку течію.

Якщо з’явилися судоми, слід негайно змінити стиль плавання (найкраще лягти на спину) і плисти до берега.

Заплутавшись у водоростях, не слід робити різких рухів і ривків. Краще лягти на спину, прагнучи м’якими спокійними рухами виплисти у бік, звідки припливли. Якщо це не допоможе, потрібно підтягти ноги й бережно звільнитись від рослин руками.

При потраплянні у вир необхідно набрати якнайбільше повітря, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок убік за течією, спливти на поверхню.

Пасажирам човна, що перевернувся, фахівці радять насамперед зберігати спокій і, тримаючись за судно, штовхати його до берега.

При порятунку потопаючого, слід витягти потерпілого на берег з якнайменшою небезпекою для себе. Потому звільнити його ротову й носову порожнини від ґрунту та слизу. Видалити воду з легенів і шлунка та починати реанімаційні заходи.