Надрукувати
Перегляди: 1351

Департамент соціального захисту населення інформує щодо забезпечення наданих державою та на місцевому рівні соціальних гарантій учасникам АТО та членам їхніх сімей.

Із січня 2016 року подовжено надання 100 % пільги по оплаті за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій; вивозу твердих побутових відходів та рідких нечистот; водопостачання та водовідведення. Для проведення відшкодування з міського бюджету в поточному році виділено 513,2 тис. грн., профінансовано 44,5 тис. грн. З початку року за рахунок коштів міського бюджету пільгами користується 207 сімей учасників АТО (483 особи).

Також передбачено надання додаткових до наданих державою пільг членам сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції за їх зареєстрованим або фактичним місцем проживання/перебування в Сумах (50 % за рахунок ДБУ, 50 % за рахунок місцевого бюджету). На ці цілі з міського бюджету в нинішньому році виділено 291,6 тис. грн., профінансовано 75,9 тис. грн.

у 2016 році 41 сім'я загиблих під час проведення антитерористичної операції (61 особа) користуються пільгами при оплаті за ЖКП за рахунок коштів міського бюджету.

Із метою соціальної підтримки 40 учасників антитерористичної операції, шість сімей загиблих при виконанні службового обов’язку або померлих в період проходження військової служби під час проведення антитерористичної операції за рахунок коштів міського бюджету надано матеріальної допомоги на суму 520,6 тис. грн.

20 дітям, батьки яких загинули при виконанні службового обов’язку або померли в період проходження військової служби під час антитерористичної операції, щомісяця виплачується грошова допомога в розмірі 100 % від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (виплачено 181,1 тис. грн.).

Надано одноразову матеріальну допомогу одній дитині загиблого при виконанні службового обов'язку під час проведення антитерористичної операції, на загальну суму 30 тис. грн. Надано одноразову матеріальну допомогу п'яти сім’ям на виготовлення, встановлення намогильної споруди та елементів благоустрою на могилах загиблих або померлих військовослужбовців на загальну суму 130 тис. грн.

У 2016 році вперше планується надати одноразову матеріальну допомогу до 25-ї річниці Дня незалежності України дітям до 18 років, жителям міста, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції, для чого в міському бюджеті передбачено 34 тис. грн.

Також, вперше сім’ям учасників бойових дій та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції (ті, які не мають статусу відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), буде здійснюватись щомісячне відшкодування вартості спожитих житлово-комунальних послуг (розмір відшукування 75 % для УБД та 100 % для сімей загиблих учасників антитерористичної операції). В міському бюджеті для даної виплати передбачено 165,6 тис. грн.

2 131 учасник бойових дій з числа учасників АТО подали до департаменту соціального захисту населення документи та оформили пільги на оплату за житлово-комунальні послуги.

Проводиться робота щодо створення банку даних військовослужбовців, які отримали статус УБД під час проведення АТО та членів їх сімей, з метою сприяння наданню необхідної допомоги. Опрацьовано з 2 217 особами, з них надали заяви та взято на облік 454 особи, а саме для забезпечення санаторно-курортним лікуванням – 133 особи (отримали путівки - 14), засобами реабілітації – 12 осіб (10 забезпечені необхідними засобами реабілітації), надання матеріальної допомоги учасникам АТО, які отримали поранення – 40 осіб (отримали 37 осіб), направлені на психологічну реабілітацію – 122 особи (отримали послугу з психологічної реабілітації 50 осіб), на професійну адаптацію надано 147 заяв (отримали послугу 14 осіб).