004.jpg

План відбору кандидатів на військову службу за контрактом в середньому виконується лише на 50 відсотків. Про це 19 липня на засіданні виконавчого комітету повідомив начальник відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Григорій БРЯЗКУН.

«Інформаційна кампанія проводилася у різних видах ЗМІ, а також в громадському транспорті. За кошти міського бюджету на вулицях Сум були встановлені білборди на відповідну тематику. Разом з тим, незважаючи на масштабну роз’яснювальну роботу, охочих йти на службу в армію за контрактом, у Сумах не побільшало. На перший квартал 2016 року планове завдання становило 125 осіб, заяви подали – 106 громадян, у навчальні центри Збройних Сил України направили 70 осіб. План виконаний на 56 відсотків. У другому кварталі планове завдання було 145 осіб, подано заяв – 107, до навчальних центрів направлено 73 особи»,– констатував Григорій Брязкун.

Відтак, представники міського військкомату вкотре запрошують сумчан на службу в Збройних Силах України. Також акцентують увагу на збільшенні грошового забезпечення кадрових і мобілізованих військовослужбовців.

«Військовослужбовець служби за контрактом (солдати і сержанти) та призвані у рамках мобілізації будуть отримувати від 7 тис. грн., командир бригади – 14 тис. грн., командир батальйону – 12 тис. грн., командир роти – 10 тис. грн., командир взводу – 9 тис. грн.», – резюмував т. в. о. військового комісара Сумського міського військового комісаріату Вадим ЄВТУШЕНКО.

Окрім достойної винагороди за службу на благо Батьківщини контрактники користуються низкою привілеїв. За словами Вадима Євтушенка, основними перевагами такої служби є можливість безкоштовного навчання, отримання житла за місцем служби, а також ряд соціальних гарантій. Йдеться про виплату один раз на рік матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових проблем у розмірі місячного окладу грошового утримання, а також отримання військовослужбовцями грошової допомоги на оздоровлення під час чергової відпустки в розмірі місячного фінансового забезпечення.

Також контрактна служба є базовою платформою для кар’єрного росту, дає можливість брати участь у миротворчих операціях та інших заходах міжнародного військового співробітництва.

Військовим, які служать за контрактом, гарантується безкоштовна кваліфікована медична допомога, санаторно-курортне лікування (не більше одного разу на рік), щорічна відпустка зі збереженням грошового, матеріального забезпечення тривалістю від 30 до 45 календарних днів (в залежності від вислуги років), а також отримання права на пенсійне забезпечення незалежно від віку у разі , якщо вони мають на день звільнення зі служби вислугу 25 років і більше або в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності трудового стажу 25 років і більше, із яких не менше, ніж 12 календарних років і 6 місяців, становить військова служба або служба в інших силових органах.

У міському військкоматі нагадують і про умови вступу на службу за контрактом. У контракту армію запрошують громадян віком від 18 до 40 років (під час особливого періоду – до 60 років), які мають відповідну фізичну підготовку та пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби.