002.jpg

У Сумах із робочим візитом перебувають менеджер Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) Ксенія ХОВАНОВА-РУБІКОНДО та експерт-урбаніст із Лондона Пол ЧАПМАН, котрі вивчать індекс інтеркультурності міста.

У середу з іноземними експертами зустрілись міський голова Олександр ЛИСЕНКО, заступник міського голови Степан ПАК, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН. На зустрічі були присутні також представники структурних підрозділів міської ради.

Міський голова Олександр Лисенко наголосив на тому, що Суми – активний учасник Української Мережі Інтеркультурних Міст. Наразі процес реалізації положень Меморандуму, підписаного у березні цього року, набирає обертів.

«До практичного втілення стратегії толерантного міжкультурного діалогу в місті долучаються не лише структурні підрозділи міської ради, а й громадські організації. Надважливим для Сум є співробітництво з іноземними експертами, оскільки ми завжди готові до обміну досвідом і запровадження нових підходів, форм і методів управління, що сприяють ефективній міжнародній співпраці», – підкреслив Олександр Лисенко.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики виступила зі словами привітання та окреслила попередню програму візиту. Антоніна Кохан наголосила на важливості такої зустрічі та закликала представників структурних підрозділів міської ради сповна скористатись нагодою поспілкуватись із іноземними експертами.

Ксенія Хованова-Рубікондо у свою чергу подякувала департаменту комунікацій та інформаційної політики за гарну організацію візиту. Сумчани, зазначила вона, у стислі строки вирішили всі організаційні моменти й склали програму роботи експертів таким чином, аби за три дні гості отримали якогомога більше інформації, що допоможе скласти індекс інтеркультурності Сум.

Упродовж дня іноземні експерти також поспілкувались із представниками структурних підрозділів, котрі розповіли про специфіку роботи своїх департаментів, управлінь та відділів та надали відповіді за заздалегідь розробленим опитувальником.

Наступного дня сумчани представили іноземним експертам кращі інтеркультурні практики міста, впроваджувані на базі навчальних закладів: школи № 18 та дитячого садка № 10, що здійснюються в рамках реалізації Меморандуму Національної Мережі Інтеркультурних міст України ICC-UA. Директор школи № 18 Олександр СЕРПЕНІНОВ повідомив, що нині тут навчаються діти 24 національностей. Педагоги навчального закладу спрямовують свою діяльність на те, аби учні знали мову та культуру країни, де проживають, але при цьому не забували та шанували традиції свого народу. У п'ятницю до спілкування про інтеркультурність приєднаються також міський голова Мелітополя Сергій МІНЬКО та в. о. директора департаменту культури Вінниці Максим ФІЛАНЧУК, котрі розкажуть про напрацювання та практики своїх міст у рамках проекту «Інтеркультурні міста України».