Надрукувати
Перегляди: 7393

У Сумах у рамках візиту менеджера Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) Ксенії ХОВАНОВОЇ-РУБІКОНДО та експерта-урбаніста з Лондона Пола ЧАПМАНА, котрі вивчають індекс інтеркультурності міста, представники Мелітополя і Вінниці презентували успішні напрацювання і практики, які запроваджують у рамках проекту «Інтеркультурні міста України».

Із вітальним словом до гостей виступив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. Керманич Сум зазначив, що такі зустрічі – майданчик для обміну досвідом, ініціативами і напрацюваннями у контексті забезпеченням комфортних умов проживання представникам різних етнічних і національних груп.

«Ми докладаємо максимум зусиль, аби створити сприятливе середовище для самореалізації кожного сумчанина, незалежно від його національності. Також у Сумах активно працюють над впровадженням кращих практик інтеркультурності. Міська влада всі ці процеси підтримує, оскільки ми свідомі того, що національне різноманіття населення – це додатковий ресурс, що дозволяє місту прогресувати», – підкреслив Олександр Лисенко.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН від імені усієї сумської громади подякувала Ксенії Ховановій-Рубікондо за те, що протягом значного відрізку часу вона є ідейним наставником для Сум у плані розвитку інтеркультурності міста.

Окрім того, посадовиця наголосила: «Завдяки приєднанню до Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) місто над Пслом вкотре довело, що сумчани відкриті та доброзичливі до інших національних меншин і це попри те, що Суми мають унікальне географічне положення. Свідченням цього є те, що наше місто стало другою домівкою для великої кількості переселенців зі сходу України. Той факт, що лише 47 км відділяють обласний центр від країни-агресора, лише підштовхує міську владу до того, щоб зберегти мир та спокій на теренах нашого міста, а досвід Вінниці та Мелітополя стане Сумам своєрідним путівником у цьому плані».

Міський голова Мелітополя Сергій МІНЬКО розповів, що за підтримки влади у місті діють 24 національних товариства. Стратегічним завдання залишається забезпечення порядку і спокою в місті, а також недопущення міжетнічних конфліктів. Уся громада Мелітополя консолідується задля збереження миру, саме багатонаціональність, певен Сергій Мінько, допомагає в цьому.

Також очільник Мелітополя зазначив, що в місті активно працюють в напрямку розвитку інтеркультурного потенціалу, багате національно-культурне різноманіття успішно використовують у процесі підвищення туристичної привабливості міста. Своєрідним полем для взаємодії різних національностей слугує Фестиваль національної кухні.

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим ФІЛАНЧУК презентував сумчанам свої напрацювання щодо розвитку інтеркультурності в їхньому місті. А такі є досить значними, адже у Вінниці тривалий час успішно функціонує мультикультурний центр для усіх нацменшин, які проживають у місті.

Менеджер НаціональноїМережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) Ксенія Хованова-Рубікондо у своєму виступі вкотре відзначила високий рівень підготовки структурних підрозділів Сумськоїміської ради до зустрічі з експертами.
Вона нагадала усім присутнім принципи інтеркультурності, серед головних: гармонійне співіснування представників різних культур, релігій та національностей у місті та їх толерантні взаємини, оцінка такого розмаїття як переваги і використання його на благо громади.

Нагадаємо, менеджер Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) Ксенія Хованова-Рубікондо та експерт-урбаніст із Лондона Пол Чапман вивчать у Сумах індекс інтеркультурності міста. Закордонні есперти вже повели ряд зустрічей із керівництвом міста, а такоє поспілкувались із представниками структурних підрозділів міської ради і громадських організацій з метою збору інформації, яка стане фактологічним підґрунтям для визначення індексу інтеркультурності Сум.