007.jpg

У п'ятницю на базі Сумського державного університету відбулись тактико-спеціальні навчання з ліквідації умовної пожежі.

За тактичним задумом, внаслідок короткого замкнення електромережі трапилась пожежа у книгосховищі бібліотечно-інформаційного центру університету, розташованому в підвальному приміщенні чотириповерхової будівлі. Вогонь поширився на значну площу, а у будівлі виникло сильне задимлення.

У корпусах закладу під час навчального процесу перебуває значна кількість людей, тому ліквідація надзвичайної події на такому об’єкті вимагає чіткого відпрацювання дій працівників закладу, рятувальників та інших служб.

Адміністрація СумДУ організувала евакуацію людей з корпусу бібліотеки. За підвищеним номером виклику на гасіння прибули чергові караули пожежно-рятувальних підрозділів обласного центру.

На місці організували три оперативні дільниці, які зосередили свої дії на рятуванні людей, ліквідації пожежі та захисті сусідніх поверхів. Також рятувальники розгорнули штаб пожежегасіння для координації роботи підрозділів.

У книгосховищі вогнеборці знайшли постраждалого та терміново винесли його в безпечне місце. Спільними зусиллями всіх підрозділів вдалось локалізувати загоряння, запобігши перекиданню вогню на сусідні приміщення і поверхи, та ліквідувати пожежу.

Дані навчання проводяться з метою тренування особового складу підрозділів Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області щодо ліквідації пожеж, проведення аварійно-рятувальних робіт в бібліотеках, місцях масового перебуванням людей та відпрацювання взаємодії з представниками об’єктів, інших залучених служб до ліквідації наслідків надзвичайних подій.

Після підбиття підсумків працівники університету провели для рятувальників екскурсію інформаційно-бібліотечним центром, ознайомили з системою його роботи та документальним фондом, у якому зберігаються навіть видання початку XVIII ст.