004.jpg

До Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, який щорічно відзначається 30 липня у Сумах відбувся ряд заходів.

Участь у них взяли і фахівці департаменту соціального захисту населення міськради спільно з організаторами - Сумською обласною організацією Ліги соціальних працівників України «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини».

Так, 29 липня на базі «Клініки, дружньої до молоді» відбулася прес-конференція з висвітлення проблеми торгівлі людьми та співпраці громадських організацій та державних установ, щодо реінтеграції осіб, постраждалих від торгівлі людьми. Вже наступного дня, працівники департаменту розповсюджували в місцях транспортного сполучення друковану продукцію про безпечну міграцію та захист осіб, які постраждали від торгівлі людьми, в Україні, розповідали сумчанам про Національну «гарячу лініюї» з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми 527. До того ж, інформацію про роботу Національної «гарячої» лінії з питань запобігання торгівлі людьми можна знайти в інформаційних куточках та на сайтах усіх закладів освіти міста.

Окрім того, перехожим надавалася інформація про допомогу, гарантовану законодавством України для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

В закладах освіти міста розроблено та затверджено заходи для проведення просвітницької роботи серед учасників навчально-виховного процесу щодо запобігання торгівлі людьми на період до 2020 року.

З метою первинної профілактики запроваджено проведення просвітницько-профілактичних заходів: керований відео лекторій, виховні години, практичні заняття, батьківські збори, тематичні зустрічі

У департаменті соціального захисту населення повідомляють, що статус особі, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлюється відповідно до ст.15 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» та постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 417 «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми». Для отримання консультацій з питань встановлення такого статусу та оформлення необхідного пакету документів громадянам слід звертатися за адресою: м.Суми, пров. 9 Травня, буд. 2.

Виплата одноразової матеріальної допомоги призначається після встановлення статусу особі, постраждалій від торгівлі людьми, департаментом соціального захисту населення міськради у розмірі прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років, діти віком від шести до 18 років, працездатні особи, особи, які втратили працездатність), установленого на момент звернення особи за матеріальною допомогою.