001.jpg

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції, Управління Держпродспоживслужби в м. Сумах нагадує про необхідність профілактики кишково-шлункових інфекцій та харчових отруєнь.

Шлунково-кишкові інфекції мають широке поширення і високий рівень захворюваності та становлять важливу медичну проблему. До цих захворювань відносяться гостра дизентерія, вірусний гепатит та гостро-ентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз та інші захворювання.

Заразитись шлунково-кишковими інфекціями дуже легко при нехтуванні правилами особистої гігієни, вживанні забруднених продуктів, порушенні правил приготування, термічної обробки та зберігання їжі.

Для попередження кишкових інфекцій, які ще влучно називають хворобами «брудних рук», необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб (купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції);
  • не купувати «з рук» кондитерські кремові вироби, які без належної термічної, обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини$
  • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  • не готувати продукти із запасом. приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
    не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі
  • води тощо). При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена;
  • особи, які залучаються до приготування їжі при проведенні урочистих подій, обов'язково повинні проходити медичний огляд та дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог, оскільки можуть стати причиною спалахів гострих кишкових інфекцій;
  • обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після туалету та приходу з вулиці, це все стосується в першу чергу дітей;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу. 

За шість місяців поточного року в Сумах зафіксоване погіршення епідемічної ситуації на гострі кишкові інфекції як в цілому, так і за окремими нозологіями. Загальна кількість осіб, які постраждали від гострих кишкових інфекцій склала 521, у відносних показниках у порівнянні із аналогічним періодом минулого року відбувалось збільшення відносних показників захворюваності на кишкову групу хвороб на 50 % зі 129,36 на 100 тис. у І півріччі 2015 року до 193,1 на 100 тис. у І півріччі 2016 року. Серед потерпілих від ГКІ 77 % складали діти від 0 до 18 років. Показник у цій віковій групі протягом останнього дворіччя виріс на 60 % з 558,4 на 100 тис за І півріччя поточного року до 896,63 на 100 тис. у І півріччі минулого року.

Відносна кількість зафіксованих гастроентероколітів встановленої етіології зросла на 76 % (70,54 на 100 тис. у І півріччі 2015 року та 124,55 на 100 тис. у І півріччі 2016року).

Відмічалося зростання абсолютної кількості осіб, уражених сальмонельозною інфекцією, в 2,5 рази. Якщо за аналогічний період минулого року постраждало 18 осіб (відносний показник при цьому складав 6,7 на 100 тис.), то в поточному році кількість хворих на сальмонельоз зросла до 45 осіб (відносний показник 16,7 на 100 тис.). Показники по місту за вказаною нозологією перевищували середній рівень по області на 67 %. 60 % хворих на сальмонельоз складали діти віком до 18 років.

Серед вірогідних факторів передачі в анамнезі захворювання в трьох випадках (Лебединський спалах) зараження виникло при порушенні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму приготування їжі, коли хвора на сальмонельоз особа брала участь в приготуванні готових страв; в дев'яти випадках мав місце факт вживання в їжу курячого яйця без попередньої якісної обробки та вживання в їжу у недостатньо провареному, прожареному та сирому вигляді; в одному випадку – вживання пасхального куліча із цукрово-білковою добавкою. Ще в одному випадку хворий на сальмонельоз вживав в їжу немите яйце та куряче філе недостатньої термічної обробки.

Аналіз епідвизначених факторів анамнезу виникнення гострих кишкових інфекцій в цілому свідчив, що побутовий фактор передачі мав місце в 3 % випадків, харчовий фактор передачі в чверті випадків із загальної кількості ГКІ, вживання в їжу продукції із закінченим терміном реалізації мало місце у восьми випадках,порушення умов зберігання їжі – в чотирьох, порушення умов приготування страв в домашніх умовах у 8 %, вживання немитих овочів та фруктів в 14 % випадків.

За звітнє півріччя зареєстровано 23 випадки ротавірусної інфекції серед дитячих вікових груп. Серед уражених переважали діти 1 – 4 років (74 %).