Надрукувати
Перегляди: 1592

9 серпня відбулася зустріч керівництва міста Суми з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Індія в Україні паном Манодж КУМАР БХАРТІ.

Як зазначив високий гість, мета його візиту – посприяти подальшому розвитку співпраці між нашим містом та Республікою Індія.

Та перш ніж обговорити конкретні пункти у цьому напрямку, в. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО ознайомив дипломата з дружньої країни із промисловим та інвестиційним потенціалом Сум, досягненнями у галузі освіти, культури та спорту.

Володимир Войтенко без перебільшення наголосив, що місто Суми – «перлина Слобожанського краю».

Окрім того, посадовець висловив переконання, що міська влада спрямована на підтримку ініціатив індійських партнерів щодо співпраці із Сумами.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Індія в Україні пан Манодж Кумар Бхарті подякував сумській владі за гостину. І зауважив, що перебуває на Сумщині другий день і встиг вже побувати на таких підприємствах, як ТОВ «Кусум Фарм», АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», а також Сумському державному університеті. Своїми враженнями від таких відвідин високий гість поділився з керівництвом міста. У розрізі подальшої співпраці пан Посол наголосив, що ТОВ «Кусум Фарм» стало першим в Україні підприємством (2005 р.), в яке були залучені вагомі індійські інвестиції.

«Після цього ми стали радити нашим партнерам у Індії не боятися залучати кошти в українські підприємства, адже наш позитивний досвід у Сумах став чудовим прикладом ефективної, плідної та перспективної співпраці. Ми дуже раді, що на території вашого міста є такі успішні, процвітаючі підприємства, які також всіляко сприяють соціальному розвитку Сум», - сказав пан Манодж Кумар Бхарті.

Він також заявив, що вже має певні напрацювання та своє бачення того, якими чином може розвиватися подальша співпраця. Пріоритетом для Індії є освітня галузь, адже 70% населення цієї країни молодше 35 років. І хоча на його батьківщині працює багато своїх вищих навчальних закладів, питання забезпечення освітою громадян залишається наразі надзвичайно актуальним. Тому візит до Сум покликаний збільшити потік індійських студентів до вишів нашого міста, а відповідно і фінансові вливання у освітню галузь обласного центру.

Наступним кроком на шляху співпраці гість назвав ознайомлення сумчан із індійською культурою. Для цього він запропонував провести у Сумах дні Індії, організувати показ індійських кінострічок, семінарів, лекцій, на яких він міг би і сам багато чого цікавого розповісти про свою країну.

Все це, на думку пана Манодж Кумар Бхарті, тільки позитивно вплине на подальшу співпрацю між Сумами та Індією.

Плани дипломата щодо отримання вищої освіти у Сумах індійськими студентами підтримав і заступник міського голови Степан ПАК. Посадовець наголосив на тому, що наше місто відкрите для інших національностей. Свідченням цього є те, що з весни цього року Суми приєдналися до мережі інтеркультурних міст. Проте він підкреслив, що Суми в свою чергу, могли б перейняти медичний досвід індійських колег, які останнім часом працюють на високому професійному рівні.

Підводячи підсумки зустрічі, обидві сторони домовилися про те, що працюватимуть над розробкою детальної стратегії співпраці, яка буде базуватися на підтримці, довірі та господарському підході.