Надрукувати
Перегляди: 1833

У Нижньому Піщаному запроваджуються карантинні заходи у зв’язку з африканською чумою свиней. Таке рішення ухвалила 22 серпня Державна надзвичайна протиепізотична комісія при Сумській міській раді.

Під час засідання начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віктор НАУМЕНКО поінформував членів комісії та запрошених, що 21 серпня надійшло повідомлення від керівника СТОВ «Піщане» щодо загибелі 6 свиней у господарстві. Оперативно на місце виїхали фахівці відповідних служб, які встановили загибель тварин з ознаками почорніння на вухах та кінцівках. За результатами патологоанатомічного розтину встановлена підозра на захворювання тварин африканською чумою свиней (АЧС).

Лабораторним дослідженням 22 серпня такий висновок було підтверджено. Наразі відомо про загибель близько 30 свиней у господарстві.

Враховуючи наявні матеріали, комісія вирішили визначити епізотичним осередком щодо африканської чуми свиней (АЧС) територію СТОВ «Піщане» і с. Н.Піщане та ввести карантин.

Територія сіл В.Піщане, Загірське, Житейське та Киріяківщина визначені зоною захисту, а територію м.Суми – зоною нагляду.

Комісія також затвердила оперативні заходи щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання худоби в СТОВ «Піщане» та с. Н.Піщане.

Створено координаційну групу з організації карантинних заходів, яку очолив голова комісії Степан ПАК за участю представників Держпродспоживслужби, Сумського відділу поліції, відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Зокрема, будуть встановлені та облаштовані поліцейсько-карантинні пости з дезбар’єрами для цілодобового чергування та проведення контролю за в’їздом, транзитом та виїздом транспорту на дорогах сполученням м. Суми - с. Н.Піщане та с. Н.Піщане - с.Житейьке. Вживатимуться заходи щодо перекриття і польових доріг між цими населеними пунктами.

Спеціальні бригади з представників органів влади, поліції, управління Держпродсподживслужби для проведення вилучення поголів’я домашніх свиней в приватних підсобних господарствах с. Н.Піщане та СТОВ «Піщане» для утилізації та захоронення.

Заборонено вивезення та ввезення на територію епізотичного осередку АЧС усіх видів живих тварин (в т. ч. птиці), продуктів і сировини тваринного походження, кормів.

Також будуть вжиті необхідні заходи щодо дезінфекції та обробки території, речей, транспорту, задіяного у зоні епізотичного осередку тощо.

У зоні захисту та зоні нагляду щодо АЧС планують провести облік свинопоголів’я в приватних підсобних господарствах, посилити роботи з дератизації та регулювання чисельності бродячих тварин.

Також передбачають заборонити торгівлю на ринках живими свинями, м’ясом з них та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринного походження без наявних супровідних ветеринарних документів.

Сумчанам та жителям навколишніх із осередком АЧС сіл нагадують про їх обов’язок інформувати державну службу ветмедицини про кожен випадок захворювання та загибелі свиней.

Про завершення карантинних заходів сумчанам буде повідомлено додатково.

Наголошуємо, що африканська чума свиней не несе загрозу для здоров’я та життя людей.