006.jpg

Будинок моделей «Petro Soroka» та Сумський центр ПТО з дизайну та сфери послуг домовились про спільну підготовку кваліфікованих робітників для легкої промисловості.

Про шляхи реалізації ініціативи говорили 25 серпня на прес-конференції в Агенції промоції «Суми».

Із представниками ЗМІ та зацікавленими в цьому питання спілкувались міський голова Олександр ЛИСЕНКО, голова Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України Fashion Globus Ukraine Голда ВИНОГРАДСЬКА, власник бренду «Petro Soroka» Петро СОРОКА, директор Сумського центру ПТО з дизайну та сфери послуг Надія АНІНА.

Економічні та соціальні трансформації, зневага до професійно-технічної освіти, розповів Петро Сорока, призвели до дисбалансу на ринку праці, де спостерігається надлишок так званих «білих комірців» та нестача кваліфікованих робітників. Відтак і його плани щодо розширення виробництва через брак швачок так і не були реалізовані. Тоді і вирішив виходити на рівень міської влади й спільно вибудовувати нову стратегію підготовки спеціалістів найперше для легкої промисловості.

«Я, як виробник, відчуваю цю прогалину в нашому суспільстві: робітників не навчають, робітничі професії не популяризують, – зауважив Петро Сорока. – Я готовий вкладати в молодь, щоб вона швидше навчалась і приходила на роботу».

Децентралізація професійно-технічної освіти, зазначив міський голова, надала можливість органам місцевого самоврядування здійснювати управління ПТО, впливати на її розвиток, а відтак відкрила шлях до побудови ефективних стосунків між відповідними навчальними закладами, місцевими роботодавцями та органами місцевої влади.

«Я з Петром Сорокою давно знайомий. Знаю, скільки у нього робочих місць. І коли він сьогодні говорить, що йому не вистачає 30 робітників, наше завдання допомогти йому. Адже поява нових робочих місць означає збільшення надходжень до міської скарбниці, а це в свою чергу гроші для потреб міста та громади», – наголосив очільник Сум.

Голова Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України Fashion Globus Ukraine Голда Виноградська схвально поставилась до сумської ініціативи. Проблема нестачі робочих кадрів для дизайнерів, виробників зазначила вона, типова для всієї України. Українська мода стрімко розвивається і водночас мають місце ситуації, коли виробники не можуть виконати те чи інше замовлення через нестачу робочих рук.

Наразі вже досягнуто домовленості щодо підготовки на базі Сумського центру ПТО з дизайну та сфери послуг спеціалістів для легкої промисловості за прискореним річним курсом. Початок навчань планують уже на жовтень.

«У нас є ліцензії на всі види підготовки, і законодавча база допускає, що ми можемо готувати різного розряду кравців, швачок і т. д.» – повідомила директор навчального закладу Надія Аніна.

Після піврічного навчання Петро Сорока готовий брати учнів центру на практику, а в перспективі розглядають можливість відкриття групи, котру цілеспрямовано готуватимуть для подальшого працевлаштування на виробництво до сумського дизайнера.

Окрім того, впливатимуть на професійну ідентифікацію молоді словом: популяризуватимуть відповідні професії за допомогою тематичних телевізійних програм, організації показів мод, перший із яких планують провести вже на День міста. Із такою пропозицією до Петра Сороки та Надії Аніної вийшов Олександр Лисенко.