003.jpg

На базі Державного навчального закладу «Сумське вище професійно-технічне училище будівництва та автотранспорту» відкрили кабінет польської мови.

Захід відвідали міський голова міста Суми Олександр ЛИСЕНКО, голова Офісу Ради Європи Мортен ЕНБЕРГГ, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш ЯБЛОНСЬКИЙ, президент кампанії «KRISMAR» Кшиштоф КОСІНСКІ, представники Сумського товариства польської культури Станіслав ЗДАНОВСЬКИЙ та Ірина БОРОВСЬКА, магістр та викладач польської мови Павло ІГНАТОВІЧ та інші.

Польську мову, як другу іноземну, учні Сумського вищого професійно-технічного училища будівництва та автотранспорту почнуть вчити вже з цього навчального року.

Ця подія є важливим кроком у розвитку українсько-польського центру з підготовки робітничих кадрів «KRISMAR», який діє на базі навчального закладу.

Викладання польської мови відбуватиметься відповідно навчальних планів, як другої іноземної мови з занесенням до загального розкладу занять.
Опановуватимуть її учні впродовж усього часу навчання в училищі (три роки). Вона обов'язкова до викладання майже на всіх спеціальностях. Зокрема, її вивчатимуть майбутні електрогазозварники, слюсарі з ремонту автомобілів, мулярі тощо.

«Місто Суми – це кордон. Далі вже Росія. І дуже важливо, щоб з того боку кордону розуміли, що це Європа, і ми робимо реальні справи для того, щоб наші люди жили краще, щоб у молоді була впевненість у майбутньому», – зазначив на відкритті класу польської мови міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Він висловив переконання, що місто реалізує спільно з європейською спільнотою реалізує ще не один проект. Також очільник міста пообіцяв і надалі підтримувати заклади професійно-технічної освіти, що знаходяться в Сумах.

Польські гості подарували училищу оргтехніку та підручники для вивчення польської мови та висловили сподівання, що наступного разу вони з учнями закладу розумітимуть одне одного вже без перекладача.

Директор ДНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту» Ігор КОЗОЛУП висловив велику вдячність всім присутнім за підтримку та сприяння у розвитку діяльності українсько-польського центру з підготовки робітничих кадрів «KRISMAR» та за допомогу у створенні кабінету польської мови.