005.jpg

Міський голова зустрівся з колективом та батьками вихованців дошкільного навчального закладу «Світанок», де виникла конфліктна ситуація між частиною педагогічного колективу та директором закладу.

Ряд вихователів поскаржились несприятливий морально-психологічний клімат, що за їхніми словами, склався в колективі з вини директорки. Її також звинуватили у примушуванні підлеглих до збирання коштів з батьків на потреби навчального закладу.

Інші їхні колеги заперечили, що подібне мало місце у дитячому садку.

8 вересня відбулась зустріч представників педагогічного колективу та батьків вихованців дошкільного навчального закладу з міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ. Під час розмови були також присутні начальник управління освіти та науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, представники виконавчого комітету та депутатського корпусу.

Очільник Сум наголосив на тому, що з березня поточного року поточне утримання дошкільних і середніх навчальних закладів у Сумах здійснюється повністю за кошти міського бюджету. Ганебна практика залучення на ці потреби «батьківських» коштів залишилась у минулому й нині освітянам категорично заборонено вимагати кошти з батьків на ці потреби, про що зазначено у відповідному наказі профільного управління і який обов'язковий до виконання всіма керівниками шкіл та дитсадків. І лише в разі, коли батьки хочуть додаткові вигоди для своїх дітей у вигляді факультативних занять, екскурсій, придбання додаткового обладнання тощо, вони можуть профінансувати ці потреби за власні кошти. Втім, подібна ініціатива має виходити від батьків і бути погоджена з батьківським комітетом. І навіть у такому разі освітяни не мають права займатись збором коштів.

«Якщо є проблемні питання, що вимагають готівкових коштів чи додаткового фінансування, говоріть. Будемо шукати можливості допомогти», – зазначив Олександр Лисенко, звертаючись до педагогічних працівників та батьків вихованців дитячого садка.

У разі коли в цьому чи інших навчальних закладах мають місце ситуації, коли працівники дошкільних чи середніх навчальних закладів вимагають з батьків гроші на поточні потреби школи чи дитсадка, Олександр Лисенко закликав батьків не мовчати про це, а повідомляти до управління освіти та науки і йому особисто.

За словами начальника управління освіти та науки Антоніни Данильченко, до останнього часу дошкільний навчальний заклад закладу «Світанок» був одним із найпроблемніших.

З надходженням додаткових коштів із міського бюджету та приходом нової завідувачки (яку, за словами очільниці профільного управління, довелось вмовляти стати до керма занехаяного закладу) ситуація змінилась. Серед іншого за останні два рок у садку замінили понад 30 вікон, облаштували нову каналізацію, замінили вхідні двері, придбали постільну білизну. За виділені цього року кожному навчальному закладу з міської скарбниці 75 тис. грн. у «Світанку», де нині вже 176 вихованців, капітально відремонтували блок однієї з груп.