005.jpg

17 вересня у Сумах відбулися громадські обговорення Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Суми (ПДСЕР) на 2015-2025 роки.

Захід проводився в рамках реалізації Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Аби обговорити всі важливі аспекти ПДСЕР, за яким наше місто працюватиме найближчі вісім років, зібралися представники цього проекту, міської влади, структурних підрозділів, комунальних підприємств та організацій, де будуть запроваджуватися пункти цього Плану.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ розпочав з того, що наразі питання енергоощадливості є надзвичайно актуальним для Сум. Посадовець наголосив, що сьогодні вкрай важливо стати на шлях економії. Для цього, на його переконання, треба зробити все, аби зекономити на тепло- та енергоносіях. Особливо це стосується житлової сфери, де великий відсоток мешканців не зовсім обізнаний у питанні альтернативних видів енергозбереження.

«Поки що сумчани зорієнтовані лише на отримання субсидій від держави. Звичайно це є зрозумілим з огляду на те, що ті ціни, які встановлює Уряд за енергоносії є неприйнятними для населення. Проте саму систему надання житлових субсидій населенню треба кардинально змінювати і ставити перед громадянами за мету – не лише сплатити якомога менше, але й зекономити на енергоресурсах», - пояснив Віктор Волонтирець.

Потому директор приватної енергетичної компанії «Оптіменерго» Михайло ТАРНОВСЬКИЙ розповів про першочергові та ефективні заходи Плану дій сталого енергетичного розвитку, які нашому місту треба вжити найближчим часом. Серед таких: створення міської системи енергетичного менеджменту; залучення позабюджетних коштів до реалізації енергетичних проектів; запровадження інструментів державно-приватного партнерства; інформаційно-просвітницька діяльність серед територіальної громади міста.

Запровадивши ці та інші заходи, додав директор регіонального навчального центру з енергетичного планування «Айтікон» Олексій ВЕРБА, місто Суми до 2025 року зможе скоротити річне споживання енергоресурсів на 20,6% (360,8 тис. МВт•год); знизити частку використання природного газу за рахунок альтернативних джерел на 11,4%, що становить 21,1 м3; зменшити викиди СО2 на 29,5% (151,2 тис. т); скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси (ПЕР) щонайменше на 339,6 млн грн.

Свою думку щодо запровадження у Сумах Плану дій сталого енергетичного розвитку висловили і представники та керівники комунальних підприємств, які принагідно розповіли про те, як сьогодні здійснюються енергоефективні заходи безпосередньо у них на місцях. Кожна із доповідей засвідчила, що вже сьогодні на кожному із представлених на зустірчі підприємств, працює система енергозбереження.

Кожен із присутніх мав можливість поставити запитання спікерам, на які отримував відповіді по суті. Зокрема слухачів цікавило, яким чином здійснювався збір даних, на основі яких формувався ПДСЕР; як буде функціонувати План по відношенню до приватного сектору та інші.

Після тривалих обговорень ухвалили резолюцію, яка буде оприлюднена на сайті Сумської міської ради та в ЗМІ.

Останнє ж слово за виконавчим комітетом та депутатами міськради, які під час чергової сесії будуть вирішувати, чи затверджувати План дій сталого енергетичного розвитку міста Суми на 2015 – 2025 роки.

Резолюція громадських слухань