Надрукувати
Перегляди: 1528

У Сумах створено робочу групу, яка працюватиме над забезпеченням прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій на території медичних закладів міста.

Про це під час прес-конференції повідомив регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» Володимир ЧЕПІК.

Спершу подібна ініціатива була впроваджена у м. Полтава громадською організацією «Інститут аналітики та адвокації».

У Сумах робоча група була створена для того, щоб відпрацювати дієві механізми забезпечення прозорості роботи благодійних організацій в міських медичних закладах. Для цього, переконаний Володимир Чепік, необхідно буде вдосконалити діяльність останніх саме на території сумських лікарень на нормативно-правовому рівні, провести просвітницьку кампанію серед населення щодо неприпустимості давання хабарів у лікарнях, збільшити фінансування медичної галузі.

Результатом цієї роботи має стати підписання типового договору про співпрацю медичних закладів із благодійними організаціями, що діють на їхніх територіях і займаються збором коштів для пацієнтів. Володимир Чепік також повідомив, що за перше півріччя поточного року сумські лікарні отримали від благодійних організацій 3 млн грн., за весь минулий рік ця сума склала 6,2 млн грн.

Окрім того, регіональний координатор навів статистичні дані, які свідчать, що 80 % городян готові перераховувати кошти за медичні послуги до благодійних організацій, але є одна умова – гроші повинні використовуватися прозоро. Володимир Чепік нагадав, що наразі в міських клінічних лікарнях № 1 та № 5 працюють лікарняні каси.

Робоча ж група розпочне свою роботу вже з наступного тижня – 27 вересня відбудеться її перше засідання.