Надрукувати
Перегляди: 1481

За участі секретаря міської ради Андрія БАРАНОВА відбулось перше засідання робочої групи, яка була створена для забезпеченням прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій на території медичних закладів міста.

До її складу увійшли представники міської влади та громадських організацій. Очолив робочу групу регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» Володимир ЧЕПІК.

Саме він ініціював запровадження даної програми на теренах Сум, але спершу програма була впроваджена у м. Полтава громадською організацією «Інститут аналітики та адвокації».

На переконання Володимира Чепіка, наразі важливо напрацювати дієві механізми, завдяки яким вдасться подолати побори в сумських медзакладах. Тому регіональний координатор запропонував три моделі, які можуть бути втілені в життя. Перша з них, і на думку Володимира Чепіка, найскладніша, виглядає так: пацієнт – медперсонал. Друга: пацієнт – медперсонал – громадська організація. І третя, найбільш дієва: пацієнт – громадська організація.

Остання, говорить Володимир Чепік, дозволить медперсоналу результативніше співпрацювати з лікарнею. Потому він поцікавився думкою головних лікарів Валентини ДОМІНАС ТА В’ячеслава ПЕТРЕНКА, які очолюють міські клінічні лікарні № 1 та № 5. Вони пояснили, що до роботи громадських організацій, які займаються збором благодійних внесків від сумчан, ніякого відношення не мають.

«Вони є лише орендарями приміщення на території лікарні. Тому ми не вправі контролювати їх, а вони нас. Громадські організації допомагають нам в міру своїх можливостей. Проте, зрозуміло одне – якщо ми говоримо про більш тісну співпрацю, то цю роботу необхідно перевести в правове русло», – зазначили головні лікарі.

Валентина Домінас підкреслила, що відштовхуватися треба від розуміння того, що зовсім відмовитись від благодійних внесків наразі не можливо.

«Ми лікуємо всіх, не дивлячись на те, чи є у людини кошти, чи їх немає. Просто людям потрібно чесно сказати: ось ці послуги є платними, а ці – безкоштовними. Тоді в лікарях перестануть бачити злодіїв і хабарників, а їм самим стане трохи простіше працювати», – наголосила головний лікар міської клінічної лікарні № 1.

З нею цілком погодився і головний лікар міської клінічної лікарні № 5 В’ячеслав Петренко.

До наступного засідання робочої групи, її члени мають підготувати більш детальну інформацію про те, яку ж саме допомогу надають громадські організації лікарням та по яких пунктах у цьому питанні можна розраховувати на допомогу з міського бюджету.