Надрукувати
Перегляди: 1486

У Сумах відбулись жалобні заходи з нагоди 75-ої річниці початку масових розстрілів у Бабиному Яру.

Зранку представники міської та обласної влади, єврейської спільноти зібрались на Центральному цвинтарі біля пам'ятного знака замученим і розстріляним у лютому 1942 року євреям.

Рабин прочитав молитву за загиблими, а потому присутні вшанували їхню пам'ять покладанням квітів.

«Основна ознака Homo sapiens – людини розумної – це можливість пам’ятати, можливість усвідомлювати, можливість контролювати свої помисли та вчинки, тому важко усвідомити, що люди можуть чинити таке проти людей, що можуть нищити таких же божих створінь, і не десятками, а сотнями, а загалом це мільйони людей. Надзвичайна повноважна комісія Радянського Союзу у грудні 1944 року визнала, що в Бабиному Яру було закатовано 100 тисяч безневинних людей, а ще перед тим був Львів – 600 тисяч, а потім Одеса – 200 тисяч, а ще Крим – утоплені 200 тисяч, а 150 тисяч у Славуті Хмельницької області – вкупі – це багато людей, які не дали життя наступному поколінню», – зазначив заступник міського голови Степан ПАК.

Він і всі промовці закликали нинішнє та прийдешні покоління не забувати про цю трагічну сторінку, адже збереження історичної пам’яті допоможе уникнути повторення подібної трагедії проти людства в майбутньому.

Нагадаємо, 29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві  почались масові розстріли мирного населення міста. Лише за два дні, 29 та 30 вересня,  в Бабиному Яру було знищено майже 34 тисячі чоловіків, жінок та дітей, переважна більшість з яких – кияни єврейського походження.

Загалом за два роки окупації Києва у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч чоловік, дві третини з яких становили євреї.

Жертвами розстрілів також стали роми, військовополонені, члени підпілля, представники Організації українських націоналістів.