Надрукувати
Перегляди: 1605

В обласному центрі проходить одноденний форум «Стратегія розвитку м. Сум та приміської зони – ключовий фактор в напрямку до децентралізації».

Участь у ньому взяли представники структурних підрозділів міської ради та громадськості, а також всеукраїнського громадського об’єднання «Інститут Республіка».

Останні завітали до Сум, аби під час конструктивного діалогу обговорити важливі для обласного центру питання. Серед них: досягнення останніх років та бачення майбутнього Сум, реформа місцевого самоврядування в Україні: стан та перспективи, важливість участі громади у даному процесі, стан децентралізації на Сумщині, важливість стратегічного планування для розвитку громад, напрацювання бачення розвитку Сум та приміської 20 км зони.

Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ привітав усіх присутніх та висловив переконання, що ця зустріч буде корисною для подальшої розробки Стратегії розвитку Сум, підготовку до написання якої розпочали торік і проводять і нині.

«Децентралізація влади, фінансова децентралізація, Стратегія розвитку Сум є на сьогодні наріжним каменем для міської влади. Створити останню ми плануємо вже наступного року, а тому сьогоднішня зустріч має стати ще одним важливим кроком на цьому шляху», – сказав Віктор Волонтирець.

Він зупинився на соціально-економічному становищі Сум, розвитку промисловості, інвестиційній привабливості міста, на відкритості та прозорості роботи міської влади та залученні громадськості до прийняття важливих для міста рішень.

За словами заступника міського голови, всі ці аспекти є вкрай важливими при розробці стратегії розвитку обласного центру і попри те, що країна переживає не найкращі часи, Суми поступово набирають оберти у своєму розвитку.

Відповідаючи на питання представників громадськості щодо залучення останньої до прийняття рішень, Віктор Волонтирець підкреслив, що цей процес є абсолютно відкритим та доступним кожному пересічному громадянину.

«Хочу наголосити, що Суми лідирують за надходженнм петицій до міської ради. Окрім того, по всіх запитах на публічну інформацію надаються відповіді. Щоденно міський голова зустрічається із громадськістю, на сесії та під час засідань виконавчого комітету може бути присутній кожен сумчанин. До речі, і сам виконком є колегіальним органом», – сказав Віктор Волонтирець.

Він переконаний, що ці аспекти свідчать про відкритість і прозорість діяльності міської влади, про важливість думки кожного сумчанина під час формування чи то бюджету, чи то Стратегії розвитку міста, чи іншого важливого питання.

Ці та решту пунктів учасники форуму мали можливість більш детально обговорити у невеликих групах. Представники ВГО «Інститут Республіка» поділилися своїм досвідом реформ та наглядно, за допомогою слайдів, презентували своє бачення того, яким же саме шляхом мають рухатися Суми, аби вже найближчим часом місто отримало Стратегію розвитку.