Надрукувати
Перегляди: 1536

14 жовтня у Сумах відзначили День захисника України. І хоча ми святкуємо його лише вдруге, він вже став по-справжньому днем єднання сумчан. Адже маємо розуміння, що поєднавши зусилля, можемо і оборонити рідну землю від ворога, і разом її розбудовувати.

Знаково, що образ українського воїна-захисника нині для містян отримав втілення у кількох поколіннях: ветеранів Другої Світової війни, учасників бойових дій у Афганістані, хлопців, які нині у зоні Антитерористичній операції стоять на захисті територіальної цілісності нашої держави.

Зранку у всіх храмах міста відбулися урочисті служби з нагоди Дня Святої Покрови, Українського козацтва та Захисника України. Церковники та віряни молилися за мир та спокій в країні, та згадували усіх полеглих за незалежність і суверенітет України.

Головною подією став Марш Героїв, який у супроводі військового оркестру пройшов середмістям Сум – урочиста колона з сотень сумчан, де на почесному місці - наші ветерани: сивочолі та такі ще молоді та мужні, керівники міста і області, волонтери, військові, цілі сумські родини з дітьми.

У маршруті пам’яті: святі для наших городян місця – пам’ятний знак загиблим воїнам 27-ї реактивної артилерійської бригади, Меморіал воїнам-інтернаціоналістам, Алея Героїв на Центральному кладовищі, Меморіал «Скорботна мати» та Меморіал «Вічна Слава». До підніжжя пам’ятників лягають живі квіти, а містяни схиляють голову, вшановуючи тих, хто поклав своє життя, захищаючи рідну землю від ворога.

На Театральній площі була встановлена військова та спеціальна техніка, озброєння та обладнання, які використовують під час захисту кордонів та несення служби прикордонники, нацгвардійці та інші спецпідрозділи. З цікавістю та захопленням досліджували грізні машини дітвора та молодь, примірялися до зброї, слухали пояснення інструкторів.

Не забули сумчани цього дня і про Козацьку добу, славні лицарі якої були оспівані нашим народом як його вірні оборонці. Про це говорили у своїх віршах і вихованці школи № 25 – юні козачата-джури, які зустрічали городян на майданчику біля Альтанки.

Тут біля головного символу нашого міста кращим з кращих захисників нашої держави сумчан, волонтерам, керівники області та міста вручили державні, відомчі та спеціальні відзнаки і нагороди.

«Сьогодні ми, як і вся України, відзначаємо це триєдине свято, і по іншому не можна», - говорить заступник міського голови Степан ПАК. – «Мусимо продемонструвати, що ми – єдині, що рухаємся вірним шляхом, що Україна відбулася як держава, і вона потребує нашого єднання та спільного руху для розбудови. Маємо пам’ятати, що за нами йдуть наші молодь та діти, тож мусимо виховувати їх на прикладах тих, хто зробив для України, для нашого народу неоцінену послугу, на жаль, багато хто, сплативши власним життям – ставши на захисті нашої землі та народу! Хотілося б побажати, щоб для усіх нас пріоритетом була Україна, і аби жили з Богом у мирі та злагоді».

Тематична концертна програма, польова каша, перегляд виставки дитячих малюнків на тему боротьби за рідну землю, доповнювали живе спілкування побратимів, друзів, яких поєднала любов до України, патріотизм, віра у перемогу над ворогом, тих, хто пройшов нелегкими шляхами війни, хто ціною поневірянь, свого здоров’я та навіть власного життя щодня доводить: українці – нація нескорених, здолати яку не під силу жодному ворогові!

Список нагороджених