001.jpg

Наступного понеділка, 24 жовтня, в Сумах розпочнеться голосування за подані містянами проекти громадського (партиципаторного) бюджету.

Про це на брифінгу 17 жовтня повідомив секретар міської ради, голова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми Андрій БАРАНОВ.

«Протягом двох тижнів – з 24 жовтня по 6 листопада – сумчани матимуть можливість підтримати проекти громадського бюджету», – зазначив очільник Координаційної ради.

Він розповів, що участь у голосуванні можуть взяти громадяни України, жителі міста віком від 16 років, які зареєстровані або проживають, працюють, навчаються, служать на території міста Суми.

Сумчанам пропонують підтримати два проекти (один загальноміський та один локальний) або ж один із цих двох категорій. Загалом у переліку 11 загальноміських та 48 локальних проектів. Висловитись городяни можуть у пункті для голосування шляхом заповнення паперового бланка або у мережі Інтернет на сайті http://initiativ.e-dem.in.ua/sumy.

Для онлайн-голосування потрібно зареєструватися на сайті за допомогою ІД-банкінгу чи електронного цифрового підпису (за наявності). Проголосувати можна у розділі «Проекти, на які триває збір підписів», натиснувши кнопку «Підтримати проект», розміщену на сторінці обраної ініціативи.

«Ви також можете проголосувати паперовим бланком в одному з 43-х пунктів для голосування. Вони функціонуватимуть при міських бібліотеках, школах, комунальних підприємствах, установах, адміністративних будівлях, – поінформував Андрій Баранов. – Складаючи перелік таких пунктів, до слова, їх кількість є найбільшою серед українських міст, виходили з того, аби вони знаходились у межі доступності від місця проживання чи роботи сумчан».

Працюватимуть пункти для голосування протягом двох тижнів із 11:00 до 19:00 щодня, у тому числі, й у вихідні. Зустрічатимуть і допомагатимуть містянам заповнювати бланки працівники міських закладів та установ. Без їхнього підпису про видачу бланк вважатиметься недійсним.

Посадовець звернув увагу, що голосування не є анонімним.

«Приходити до пунктів для голосування потрібно обов’язково з паспортом (або документом, що засвідчує ваше перебування, роботу, навчання, службу на території міста) та ідентифікаційним податковим кодом (за наявності). Ці дані разом з Вашим прізвищем, ім’ям та по-батькові, місцем проживання (реєстрації), датою народження будуть, за вашої згоди на використання персональних даних, внесенні до бланку для голосування, який без них вважатиметься не дійсним! Ця інформація потрібна буде, зокрема, аби «відсікати» спритників, які намагатимуться проголосувати кілька разів», – наголосив він і додав, що голосування за інших осіб не дозволяється.

Андрій Баранов також підкреслив, що на звороті бланка сумчани мають вписати у відповідному рядку номер проекту, який підтримують, тож попередньо варто ознайомитися з ними всіма. Зробити це сумчани можуть вже на Інформаційному порталі Сумської міської ради www.smr.gov.ua (сторінка «Партиципаторний бюджет/Перелік проектів»), у засобах масової інформації (зокрема, у газеті «Ваш шанс») та у пунктах для голосування, де будуть розміщені відповідні інформаційні матеріали.

Очільник Координаційної ради також повідомив, що результати електронного та паперового голосування по кожному окремому проекту підсумують.
Переможцями голосування стануть проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів за рейтинговою системою. Якщо два або декілька проектів отримають однаковий результат, пріоритетність визначатиметься датою реєстрації відповідного проекту.

Кількість проектів-переможців обмежується визначеним обсягом коштів громадського (партиципаторного) бюджету на відповідний рік (на 2017 рік це 5 млн грн.: на загальноміські проекти – 2 млн грн., на локальні – 3 млн грн.).

У разі нестачі коштів на реалізацію чергового проекту з переліку проектів-переможців, до уваги братиметься наступний з проектів-переможців, орієнтовна вартість реалізації якого не призведе до перевищення суми коштів громадського (партиципаторного) бюджету на відповідний рік.

Підсумки голосування затверджуватимуться Координаційною радою з питань громадського (партиципаторного) бюджету місті Суми.