003.jpg

У четвер, 20 жовтня, в Сумах відбудеться акція під гаслом «Потурбуйся про себе», присвячена Міжнародному дню боротьби з раком молочної залози.

Завдяки цій акції медики прагнуть підвищити обізнаність населення у питаннях про фактори ризику виникнення раку молочної залози, іще раз наголосити на важливості ранньої діагностики (самообстеження молочних залоз, своєчасне звернення за медичною допомогою).

20 жовтня у лікувально-профілактичних закладах міста будуть організовані прийоми лікарів акушерів-гінекологів, хірургів та акушерок із метою охоплення оглядами якнайбільшої кількості населення. При виявленні патології хворих направлятимуть на дообстеження та лікування до обласного клінічного онкологічного диспансеру, де з 9:00 до 14:00 консультуватиме лікар-мамолог та проводитиметься УЗД-обстеження (за необхідності).

Також цього дня по місту відбудеться низка інформаційно-просвітницьких заходів.

Організаторами акції «Потурбуйся про себе» є обласний клінічний онкологічний диспансер та відділ охорони здоров’я.

Рак молочної залози є найбільш поширеною формою злоякісної пухлини у жінок. Недуга помолодшала, і нині її виявляють навіть у 18-20 річних дівчат. Питома вага випадків у ІІІ –IV стадіях пухлинного процесу становить по місту за І півріччя 2016 року 1,5 % проти 3,5 % за аналогічний період торік.
У зв'язку з тим, що причини виникнення цієї серйозної хвороби остаточно не з'ясовані, запобігти їй важко. Однак, якщо рак виявлений на ранніх стадіях і лікування розпочате вчасно, більшість жінок успішно виліковуються, та й саме лікування набагато простіше і дешевше.

Аби якомога раніше розпізнати симптоми захворювання, необхідно раз на місяць самостійно обстежувати молочні залози; раз на рік (якщо лікар не рекомендує частіше) відвідувати лікаря-фахівця; проходити спеціальну діагностичну процедуру – мамографію або УЗД молочних залоз.